Hlavní obsah

EP schválil směrnici o liberalizaci služeb

ŠTRASBURK

Evropský parlament (EP) ve čtvrtek schválil v prvním čtení směrnici o liberalizaci služeb, která stanoví podmínky poskytování služeb mezi státy EU. Jde o kompromisní text hlavních politických klubů, z něhož vypadla zásada, že poskytovatel služby se v jiné zemi řídí svým domovským právem.

Článek

Poslanci se k tomuto ustanovení propracovali po hodině a půl vzrušeného hlasování o čtyřech stovkách návrhů změn a dodatků. Pro text opřený o sérii kompromisů se vyslovilo 391 z 638 přítomných poslanců. Neprošel "princip země původu", na kterém záleželo zejména novým členským zemím.

Členské země mají podle této směrnice zaručený volný přístup služeb z jiných států EU na své území. Zakazuje jejich diskriminaci, nerovné a nepřiměřené zacházení. Umožňuje ovšem úřadům hostitelské země, aby omezily či zakázaly přístup služeb z důvodů veřejné bezpečnosti, pořádku, zdraví či ochrany spotřebitelů.

Odboráři proti "principu země původu" tento týden protestovali. Obávali se, kdyby tento článek prošel, takže by to vedlo k tlaku na pokles mezd a růstu nezaměstnanosti. Tento článek by znamenal, že by podnikatelé mohli provozovat své služby na území jiných států podle práva své domovské země. Nyní tedy zůstane vše při starém, že podnikatelé se budou muset řídit tím právem země, ve které podnikají.

Směrnice může žačít platit až za tři roky

Na základě schváleného textu vypracuje nyní Evropská komise upravený návrh směrnice, který bude předložen členským státům, budou se jím zabývat i šéfové států a vlád na březnovém summitu EU. Jakmile se vlády dohodnou, vrátí se zákon do EP ke druhému čtení. Předpokládá se, že by mohl být do konce roku schválen. Státy pak budou mít dva až tři roky na jeho převzetí do národního práva.

Směrnice se vztahuje například na stavební práce, reklamu, restaurační služby, účetní, překladatele, návrháře, projektanty, holiče, instalatéry, kominíky, či informatiky a počítačové techniky.

Výslovně vyloučeny jsou ze směrnice bankovní, finanční, právní, audiovizuální, sociální a bezpečnostní služby, dopravní služby včetně městské dopravy a taxíků, služby obecného zájmu jako školství, kulturní služby, sázky, loterie a hazardní hry, veřejné zdravotnictví.

V Česku rozporuplné reakce

Tuzemští odborníci i podnikatelé sice vítají schválení návrhu směrnice o liberalizaci služeb v EU Evropským parlamentem, kritizují ale její podobu. Vadí jim zejména malý rozsah liberalizovaných služeb a to, že neprošel "princip země původu", což domácím podnikatelům neulehčí vstup na trh ostatních zemí unie.

Pokud by byla směrnice přijata v takovéto podobě, jak byla ve čtvrtek schválena, podmínky pro pohyb služeb by zůstaly v podstatě stejné a podnikatelům by se situace nijak neulehčila, uvedl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. V případě aplikace principu země původu by podle něj počty podnikatelů mířících za hranice Česka dosahovaly desetitisíců. Především by šlo o zedníky, ale také čeští instalatéři, kadeřnice, květinářky by vyjížděli za prací, hlavně do příhraničních oblastí.

Reklama

Výběr článků

Načítám