Hlavní obsah

Energetická společnost RWE loni zvýšila zisk

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá energetická společnost RWE loni zvýšila hrubý provozní zisk (EBITDA) o 6,7 procenta na 3,2 miliardy eur (83,8 miliardy Kč). V letošním roce ale čeká pokles na 2,65 miliardy až 3,05 miliardy eur (69,4 miliardy až 79,86 miliardy korun) kvůli mrazům v americkém státě Texas, které společnosti donutily dočasně odstavit své tamní větrné elektrárny.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Finanční ředitel RWE a budoucí výkonný ředitel RWE Markus Krebber

Článek

Generální ředitel Rolf Martin Schmitz loňský rok označil za vynikající – navzdory koronavirové krizi. Firmě se podle něj také daří snižovat emise oxidu uhličitého, aby se podle plánu do roku 2040 stala uhlíkově neutrální.

Zisk divize větrných turbín na moři loni vzrostl o 11 procent. Pomohly tomu zejména příznivé větrné podmínky v prvním čtvrtletí.

Divize solárních a pozemních větrných elektráren se zvýšila zisk o sedm procent. Zisk ale klesl divizi zahrnující vodní a plynové elektrárny a elektrárny na biomasu. Příčinou byla vysoká srovnávací základna kvůli mimořádnému zisku v předchozím roce.

Německá E.ON nabídla, že prodá část innogy v ČR

Ekonomika

RWE je třetím největším producentem elektřiny z obnovitelných zdrojů v Evropě a největším producentem elektřiny v Německu. Za loňský rok vyplatí firma dividendu 0,85 eura na akcii a letos plánuje dividendu zvýšit na 0,9 eura za akcii, uvedla agentura Reuters.

Společnost v roce 2016 odštěpila především své maloobchodní aktivity do divize innogy. Tu v roce 2019 převedla na společnost E.ON v rámci rozsáhlé transakce. RWE se nyní zaměřuje zejména na oblast výroby a velkoobchodní trh.

Reklama

Související články

Čistý zisk ČEZ loni klesl

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ loni meziročně klesl z předloňských 14,5 miliardy korun na 5,5 miliardy. Podle ČEZ za poklesem stály vyšší tvorba opravných...

Výběr článků

Načítám