Hlavní obsah

Energetici už nebudou šlapat na Dlouhých stráních pěšky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách má nový výtah, který zvýší bezpečnost jejího provozu. Jde o lanový přepravník, kterým se dopravují zaměstnanci elektrárny hlavně v zimě, kdy je cesta k horní nádrži zavátá sněhem. Unikátní zakázka přišla na 23 milionů korun.

Výtah na Dlouhých stráních.Video: Petr Marek, Novinky

 
Článek

„Původní výtah už si své odsloužil, byl v provozu 30 let. V poslední době se nám občas stávalo, že se v polovině zasekl a museli jsme zbytek trasy absolvovat pěšky,“ říká šéf elektrárny Luděk Štrobl s tím, že cesta to nebývá jednoduchá. „V dráze výtahu je úzké strmé schodiště s 2400 schody,“ konstatoval.

Nyní přepravník jezdí ve dvou úsecích. Dolní je dlouhý 400 metrů a stoupá v úhlu 42 stupňů. Na horním 320metrovém se převýšení mění od 42 až do 49 stupňů. Celkem výtah překoná výškový rozdíl 500 metrů, zdolání trasy zabere i s třísetmetrovým pěším přestupem necelou půlhodinu.

Foto: Petr Marek, Novinky

Nový výtah

Nosnost výtahu se oproti předchozí verzi zvýšila z 290 na 400 kg a do jeho kabiny se teď pohodlně vejdou tři lidé místo dvou. Rychlost se zvýšila z 0,9 na 1,3 metru za sekundu. Změnil se také pohon, místo hřebenového nyní výtah pohání lanové ústrojí, pro které se konstruktéři rozhodli kvůli vysoké vlhkosti a dalším náročným podmínkám. Vyšší spolehlivost a bezpečnější obsluhu zajišťují čtyři ovládací panely s kamerami.

Foto: Petr Marek, Novinky

Nový výtah

Firma EL-VY pracovala na zakázce čtyři roky. „Byla to nejoriginálnější a asi i nejnáročnější zakázka, na které jsme kdy pracovali, od přípravy myšlenkové mapy a návrhu zařízení až po samotnou realizaci,“ konstatoval ředitel společnosti a specialista na atypické výtahy Jan Holec. V podzemí elektrárny se odborníci museli vypořádat s extrémně malými prostory, vysokou vlhkostí i s křivostí šachty. „Nejnáročnější a zároveň nejzajímavější byla integrace moderních technologií do náročného prostředí, což vyžadovalo inovativní přístup a důkladné plánování,“ zdůraznil Holec.

Foto: Novinky

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně patří mezi sedm divů Česka.

Havarovaný jeřáb zůstává pod hladinou nádrže, elektrárna Dlouhé stráně je opět v provozu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám