Hlavní obsah

Empire State Building opraví za deset miliard korun, bude ekologičtější

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejznámějších mrakodrapů světa newyorský Empire State Building projde rozsáhlou renovací, díky které budova radikálně sníží své emise. Ročně by se tak mělo ušetřit až 4,4 miliónu dolarů na energiích.

Článek

Rekonstrukce kdysi jednoho z největších mrakodrapů světa by měla začít letos v létě a přijde na zhruba půl miliardy dolarů, tedy asi 10 miliard korun. V celé budově bude vyměněno všech přibližně 6500 oken, bude nainstalován nový systém klimatizace či izolace za radiátory.

Roční spotřeba energií by tak měla klesnout až o 40 procent. Bývalý americký prezident Bill Clinton a starosta New Yorku Michael Bloomberg doufají, že projekt by mohly následovat další světoznámé budovy.

Empire State Building denně využívá asi 13 tisíc lidí, včetně turistů. Stavba mrakodrapu byla dokončena v roce 1931. Po 41 let držela první místo mezi nejvyššími budovami světa. Americká společnost pro stavební inženýrství budovu zařadila mezi sedm divů moderního světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám