Hlavní obsah

Ekonomika EU vzrostla o 0,4 procenta, eurozóna roste pomaleji

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny ve třetím čtvrtletí vzrostl o 0,3 procenta. HDP v rámci celé evropské osmadvacítky pak rostl o 0,4 procenta. Meziroční inflace by měla být v říjnu půl procenta oproti zářijovým 0,4 procenta. Vyplynulo to z předběžného bleskového odhadu, který v pondělí publikoval statistický úřad EU (Eurostat).

Foto: David Ryneš, Novinky

Meziroční růst HDP

Článek

„Uvedený růst HDP eurozóny není překvapivý: je v souladu s tím, co pro výkon ekonomiky eurozóny naznačovaly například průzkumy PMI a co očekával trh,“ řekl Novinkám hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

Meziroční růst o 1,6 procenta

Meziročně po sezónním očištění vzrostl HDP eurozóny o 1,6 procenta, HDP celé unie pak o 1,8 procenta.

„Růst 1,6 procenta může HDP eurozóny vykázat i za letošní rok jako celek, v roce 2017 pak může dojít k určitému zpomalení růstu, mimo jiné i v souvislosti s tím, že se v Evropě pravděpodobně začnou projevovat nejistoty související s brexitem,“ domnívá se Jáč.

„Tahounem hospodářského růstu eurozóny je letos domácí poptávka. Jak spotřeba, tak investiční výdaje, zatímco příspěvek zahraničního obchodu k celkovému hospodářskému růstu je mírně negativní,“ připomněl.

Rostly ceny ve službách, energie zlevnily

Pokud jde o inflaci, spotřebitelské ceny meziročně nejvíce rostly ve službách (1,1 procenta), u potravin, alkoholu a tabáku (0,4 procenta oproti 0,7 procenta v září).

V energiích naopak spotřebitelské ceny poklesly o 0,9 procenta (oproti třem procentům v září).

V září meziroční inflace v eurozóně zrychlila na 0,4 procenta a stejným tempem rostly i ceny v průměru za celou EU. To bylo o desetinu procentního bodu méně, než v září stouply ceny v Česku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám