Hlavní obsah

EK schválila Německu státní pomoc pro RWE za uzavírání elektráren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise (EK) v pondělí schválila státní pomoc v objemu 2,6 miliardy eur (zhruba 63 miliard Kč), kterou se Německo rozhodlo poskytnout energetické společnosti RWE jako kompenzaci za předčasné uzavření hnědouhelných elektráren. Komise to oznámila v tiskové zprávě. Nadále však zkoumá plán Berlína poskytnout kompenzaci 1,75 miliardy eur (téměř 43 miliard Kč) firmě LEAG, nad kterou má kontrolu Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského.

Foto: Yves Herman, Reuters

Evropské vlajky vlají před sídlem Evropské komise v Bruselu.

Článek

Předčasné uzavření hnědouhelných elektráren firem RWE a LEAG je součástí plánu Německa na ukončení veškeré výroby elektřiny z uhlí do roku 2038. Evropská komise uvedla, že kompenzace pro RWE představuje státní pomoc, ale je nezbytná a přiměřená.

„Komise dospěla k závěru, že přínos tohoto opatření pro cíle EU v oblasti životního prostředí a klimatu převažuje nad případným narušením hospodářské soutěže způsobeným touto podporou,“ píše se v tiskové zprávě.

Komise vyšetřování kompenzací pro firmy RWE a LEAG zahájila v březnu 2021. „Dnešní rozhodnutí se netýká oficiálního vyšetřování kompenzace ve prospěch LEAG. Komise je v souvislosti s tímto případem stále v kontaktu s německými úřady,“ píše se také v tiskové zprávě.

Německé ministerstvo hospodářství v pondělí podle agentury Reuters potvrdilo, že vyšetřování ohledně kompenzace pro firmu LEAG stále pokračuje. „Německá vláda jedná s LEAG, dotčenými spolkovými zeměmi a s Evropskou komisí, aby i tento proces co nejrychleji završila,“ dodalo ministerstvo.

Brzda už není potřeba. Německo předčasně končí s regulací cen energií

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám