Hlavní obsah

ECB s rekordně nízkým úrokem nepohnula, sazby se mohou ještě snížit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt nad Mohanem
Aktualizováno

Měnový výbor Evropské centrální banky (ECB) ponechal základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,5 procenta. Poslední statistické údaje totiž podpořily naději, že ekonomika eurozóny by ještě v letošním roce měla začít oživovat. Šéf ECB Mario Draghi nevyloučil v případě potřeby i další snížení.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi

Článek

Naposledy banka snížila úroky na svém květnovém zasedání, a to na 0,5 procenta z 0,75 procenta.

Většina ekonomů dotazovaných v anketě agentury Reuters žádnou změnu v politice ECB nečekala. Analytici předpokládají, že úroky zůstanou na současném rekordním minimu nejméně do konce příštího roku.

Jak uvedl šéf ECB Mario Draghi, banka nechá základní úrokové sazby na současném rekordním minimu ještě hodně dlouho a je možné, že v případě nutnosti je ještě sníží.

Sazby beze změn zůstanou delší dobu

K tomu, jak dlouho by sazby mohly zůstat beze změn, se Draghi nevyjádřil. „Není to šest měsíců, není to 12 měsíců – je to delší časové období,“ řekl Draghi.

Tak jednoznačnou představu o budoucích sazbách finanční trhy od Draghiho zatím neslyšely, což se hned odrazilo v kurzech klíčových finančních nástrojů a cen dluhopisů.

Draghiho vyjádření by mohla naznačovat zcela opačný směr měnové politiky, než jaký nedávno naznačila americká centrální banka (Fed). Její šéf Ben Bernanke na konci června uvedl, že pokud se bude americká ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne banka zřejmě už letos omezovat svou uvolněnou měnovou politiku, která spočívá v rozsáhlém nákupu dluhopisů.

Jeho sdělení rozkolísalo akciové trhy, jejichž růst měnová politika Fedu v minulých měsících notně podporovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám