Hlavní obsah

ECB poskytne bankám mimořádné úvěry, s úroky nepohnula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Bankovní rada Evropské centrální banky (ECB) poskytne mimořádnou úvěrovou podporu evropským bankám, ohrožovaným eskalující dluhovou krizí. Základní úrokovou sazbu pak ECB nechala podle očekávání beze změny na 1,5 procenta.

Článek

Podporou likvidity bankovního systému chce ECB zmírnit tlak dluhové krize Řecka na bankovní systém. Některé banky vlastní velký objem státních dluhopisů Řecka, a hrozí jim tak vysoké ztráty při případném bankrotu země. Mezibankovní trh vázne, protože banky se bojí půjčovat si mezi sebou peníze.

Šéf ECB Jean-Claude Trichet uvedl, že banky ve dvou operacích dostanou všechny peníze, o které požádají. Dodal, že tato zásada bude platit i pro všechny ostatní refinanční operace do poloviny příštího roku.

„Oznámené kroky ukazují vůli ECB posílit likviditu, což trh uspokojuje,“ řekla agentuře Reuters ředitelka výzkumu v americké firmě GFT Kathy Lienová. Podle některých analytiků je však ECB v podpoře ekonomického růstu a pomoci bankám nadále příliš pasivní a pomalá.

Od listopadu Tricheta ve funkci střídá Ital Mario Draghi.

Reklama

Výběr článků

Načítám