Hlavní obsah

Důvěra v českou ekonomiku se zvýšila. Optimističtější jsou podnikatelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvěra v českou ekonomiku se v lednu po půl roce zvýšila, když meziměsíčně vzrostla o dva body na hodnotu 97,6. Důvěra podniků se zvýšila o 2,3 bodu na hodnotu 98,8, důvěra spotřebitelů o 0,2 bodu na 91,4. Vychází to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

V podnikatelské sféře se meziměsíčně zvýšila důvěra zejména v průmyslu a ve stavebnictví.

„Podnikatelé v těchto odvětvích očekávají v příštích měsících růst tempa výrobní i stavební činnosti, přestože jsou stále významně limitováni nedostatkem materiálu. Právě nedostatek vstupů je i jednou z příčin očekávaného růstu cen v obou odvětvích,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Podnikatelé věří průmyslu i přesto, že s produkcí to podle Tomáše Volfa ze společnosti Ciftin stále nevypadá nejlépe.

Ekonomická úroveň ČR vůči eurozóně loni poklesla

Ekonomika

„V dalších měsících podnikatelé počítají s růstem výrobní činnosti a tato očekávání budoucího vývoje jsou hlavním tahounem jejich důvěry,” uvedl.

Důvěra mezi spotřebiteli stagnuje na úrovni z posledních měsíců. Mírný nárůst jde na vrub poklesu v počtu domácností, které negativně hodnotí svou stávající finanční situací v porovnání s obdobím posledních dvanácti měsíců.

„V lednu se nepatrně zvýšil podíl domácností, které očekávají zhoršení ekonomické situace v horizontu jednoho roku i své vlastní finanční situace,” vysvětlil hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

„Nepatrně lépe však část domácností vnímá svou finanční situaci než před rokem a také se méně obávají růstu nezaměstnanosti. Protichůdné vyznění některých indikátorů se tak anulovalo a důvěra domácností stagnovala,” doplnil Seidler.

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku znovu klesla

Ekonomika

Vyšší důvěře v ekonomiku brání podle Volfa neustálý růst spotřebitelských cen. Inflace míří k sedmi procentům, a to se negativně podepisuje na finanční stránce domácností.

„V dobách nejistoty se lidé snaží tvořit rezervy, dnes však nemohou tvořit ani ty. Všeobecné zdražování se dotýká peněženek všech spotřebitelů, a tak na úspory mnoho nezbývá,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám