Hlavní obsah

Důvěra v českou ekonomiku se nadále propadá

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvěra v českou ekonomiku se i nadále propadá, a je tak na nejnižší úrovni od října 2015. V červnu souhrnný indikátor důvěry oproti předchozímu měsíci poklesl o další polovinu bodu na 95,2. Vyplynulo to z dat, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Důvěra v ekonomiku

Článek

Důvěra spotřebitelů stagnuje na 105,1 bodu. Důvěra podnikatelů v ekonomiku poklesla z květnových 95,7 na 95,2 bodu. V podnikatelské sféře rostla důvěra v ekonomiku pouze ve stavebnictví.

„Podnikatelé očekávají, že v letním období vzroste tempo růstu stavební činnosti, a uvažují i o navýšení počtu zaměstnanců,” vysvětlil Jiří Obst z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

„Vývoj v zahraničí, a především pak v německém průmyslu, bude do dalších měsíců klíčovým faktorem i pro vývoj v tuzemském průmyslu. Na průmyslovou aktivitu v eurozóně nepříznivě dopadají obchodní války, nepříznivý dopad ale má také stále nedořešený brexit,” podotkl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

„Z konjunkturálního průzkumu rovněž vyplynulo, že stavební podniky mají zajištěnou práci zakázkami na 10,3 měsíce, což je nejvyšší hodnota od počátku zjišťování tohoto údaje,“ dodal Obst.

Reklama

Výběr článků

Načítám