Hlavní obsah

Dukovany chce ČEZ provozovat nejméně dalších 20 let

Právo, Novinky, Miroslav Homola
Dukovany

Jadernou elektrárnu Dukovany hodlá společnost ČEZ provozovat ještě nejméně dvacet let. Souběžně ale poběží i příprava nových jaderných bloků, které by měly stávající jednotky nahradit po roce 2035, uvedli v Dukovanech v úterý zástupci společnosti.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jaderná elektrárna Dukovany má před sebou dalších nejméně 20 let provozu.

Článek

Do čtyř stávajících bloků v Dukovanech už provozovatel investoval od roku 2000 přes 18 miliard korun. Na konci loňského roku získal nová povolení pro provozování čtyř bloků na dobu neurčitou, což ČEZ označil za novou etapu provozu elektrárny.

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová nicméně v pondělí na Žofínském fóru o energetice v Praze upozornila, že čeští politici budou muset v příštím desetiletí řešit evropský tlak na dřívější odstavení bloků Dukovan.

Pro získání povolení musely Dukovany splnit náročné podmínky, což se mimo jiné také odrazilo celkem na více než 500 dnech odstávky v loňském roce. Letos mají odstávky čtyř bloků Dukovan v součtu trvat zhruba 230 dní. První plánovanou odstávku v nové etapě provozu zahájí Dukovany 10. března. Bude na druhém bloku a potrvá 55 dnů. V současné době vyrábí elektrárna naplno.

„V zahraničí vidíme, že šedesátiletý provoz je standardní, samozřejmě ale bude záležet na stavu zařízení, to máme ve svých rukách, i na situaci v energetice a dlouhodobých cenách elektřiny,“ uvedl v Dukovanech ředitel divize energetika a člen představenstva ČEZ Bohdan Zronek.

Jak doplnil ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský, zařízení v současné době disponuje z bezpečnostního hlediska tzv. třetí bariérou, tedy železobetonovým štítem vytvořeným ve spolupráci se stavební fakultou VUT Brno, který je bezpečnou pojistkou pro případ opravdu vážné havárie.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Miloš Štěpanovský (vlevo) a Bohdan Zronek odstartovali v Dukovanech novou etapu provozu elektrárny

„Jedná se o opatření, které neměl ani Černobyl, ani Fukušima a které splňuje nejnáročnější požadavky,“ vysvětlil Štěpanovský. Dukovany se na získání nové licence připravovaly už od počátku tisíciletí. Dodal, že odborníky si firma chce vychovávat zčásti sama díky spolupráci se školami. Letos hodlá elektrárna nově přijmout 120 nových zaměstnanců.

Počítají s protesty

S rozjezdem nové etapy však ČEZ jako provozovatel i samotná jaderná elektrárna počítají s novými obstrukcemi a protesty především ze strany Rakouska.

„Jde především nikoli o odborné, ale politické tlaky, kdy odpor proti jádru je doslova politickou zakázkou, ovšem naším největším trumfem proti těmto snahám je, že máme naše elektrárny v perfektním stavu. Rozhodně bychom se také neměli nechat diskriminovat státy, které mají na jádro jiný názor,” řekl Zronek. Jaderné energetiky se rozhodlo vzdát například sousední Německo.

„Energetický mix, který se u nás naplánoval už před dvaceti lety, nám vyhovuje a naštěstí stále platí, že si o složení výroby energie z různých zdrojů stále rozhoduje každý stát v zemích EU podle svého vlastního uvážení,“ uvedl k protestům a žalobám, které se dají očekávat hlavně v případě, že by se skutečně začaly Dukovany rozšiřovat o pátý blok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám