Hlavní obsah

Důchodcům už chodí na účty třetí letošní přilepšení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od čtvrtka kvůli vysoké inflaci znovu ze zákona mimořádně zvyšují. Zásluhová část penzí vzroste všem příjemcům o 5,2 procenta. Průměrný starobní důchod se tak zvedá o 699 korun. Penze se zvyšují automaticky, takže o valorizovanou částku není potřeba nikde žádat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Růst důchodů upravilo nařízení vlády. Jedná se letos už o třetí navýšení ze zákona. Ve­dle standardní lednové valorizace se penze zvyšovaly kvůli prudkému růstu cen už v červnu.

Průměrná starobní penze se letos v porovnání s loňskem navyšuje celkem o 2518 korun.

„To se netýká jenom starobních důchodů, ale týká se to všech, kteří pobírají nějakou formu důchodu,“ připomněl ve čtvrtek ve Sněmovně premiér Petr Fiala (ODS).

Při pravidelné lednové valorizaci se průměrná penze zvedla o 502 korun. Všichni lidé s důchodem pak k zákonnému přidání dostali ještě 300 korun navíc do zásluhového dílu.

V červnu při prvním mimořádném navýšení procentní část vzrostla průměrně o 1017 korun a teď od září o 699 korun, takže průměrný důchod má nyní dosáhnout 17 996 korun.

Lidé s podprůměrnou penzí si ale přilepší méně. Důchod se totiž skládá ze dvou částí. Základní díl je pro všechny stejný a měl by odpovídat desetině průměrné mzdy. Letos činí 3900 korun. Zbytek tvoří zásluhová část podle odpracovaných let a výše výdělků a odvodů. Upravuje se právě zásluhová neboli procentní výměra.

Češi chtějí do důchodu i dřív než v 60, ale mít na to asi nebudou

Finance

Někteří experti i politici toto nastavení kritizují, jelikož si při mimořádném přidávání víc polepší lidé s vyšším důchodem, méně ti s nižší penzí. Národní ekonomická rada vlády proto doporučila změny, aby při valorizaci kvůli zdražování rostly výrazněji nejnižší důchody.

Na tři letošní valorizace je potřeba téměř 57 miliard korun. Letošní výdaje na důchody by se tak mohly blížit 600 miliardám korun.

Od ledna i s výchovným

Znovu se důchody upraví při pravidelné valorizaci od ledna příštího roku. „Další dobrou zprávou pro naše seniory je, že od ledna příštího roku by mělo dojít k průměrnému zvýšení starobního důchodu o dalších 850 korun,“ potvrdil včera Fiala.

Přesné částky budou známy až v září. Na rozdíl od mimořádné valorizace dojde při řádné lednové valorizaci také ke zvýšení základní výměry. Měla by přesáhnout 4000 korun. S bonusy za výchovu dítěte, což bude novinka prosazená bývalou ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD), by mohl průměrný důchod od ledna činit kolem 19 500 korun. Tomu z rodičů, který převážně pečoval o dítě, se po Novém roce zvýší starobní důchod o 500 korun za každé vychované dítě.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by po navýšení měla průměrná starobní penze odpovídat 46,9 procenta průměrné mzdy. Jurečka řekl, že je to nejvyšší podíl od roku 1991.

Česká správa sociálního zabezpečení vyplácela na konci června důchod více než 2,84 milionu lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám