Hlavní obsah

Důchodci si od příštího roku za cestování vlakem připlatí

Právo, Jiří Novotný

Stát se snaží uspořit i na seniorech. Od Nového roku přestane železničním dopravcům dotovat slevy, které těmto lidem dosud poskytovali. Cestování ve vlacích se tak seniorům prodraží, přestože České dráhy (ČD) i RegioJet slibují určitou formu slev zachovat na své vlastní náklady.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Novým cenovým výměrem ministerstva financí (MF) skutečně od 1. ledna skončí státem garantované důchodcovské slevy. Bude se to týkat všech vlaků, tedy nejen těch, které provozujeme na naše komerční riziko,“ potvrdil ve středu Právu mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

MF přitom původně tvrdilo, že pro kraji či státem objednávané spoje se tyto státní dotace zachovají, a že tedy důchodcovské slevy nebudou pro většinu vlaků pouze na libovůli jednotlivých dopravců.

Svaz důchodců: Omezí se možnost dopravy

S tím, že stát už nebude seniorům automaticky poskytovat padesátiprocentní slevu na jízdném, zásadně nesouhlasí Svaz důchodců ČR.

„Na české seniory se snáší jedna špatná zpráva za druhou, ať už jde o zdražení potravin, deregulace nájemného, či vyšší příplatky za pobyt v nemocnici. A teď se jim rozhodnutím ministerstva financí ještě omezí možnost dopravy,“ kritizuje předseda tohoto svazu Oldřich Pospíšil.

Pro České dráhy jsou senioři důležitou zákaznickou skupinou, tvoří sedm až osm procent jejich cestujících. „Připravujeme proto pro ně od 1. února nové slevy a ty dosavadní jim budeme ze svých vlastních zdrojů poskytovat ještě celý leden,“ ujišťuje Šťáhlavský.

Jak mluvčí upřesnil, pokud důchodci využijí novou nabídku na In-kartě ČD, budou si moci od 1. února kupovat jízdenky se slevou 50 % z obyčejného jízdného a na průkazy s modrým pruhem jim z něj ČD poskytnou 25% slevu.

A jak to bude vypadat v praxi? Když se například důchodce vypraví vlakem z Prahy do Nymburka, stojí ho to nyní s In-kartou 27 korun. Od února bude za stejnou cestu s novou komerční slevou ČD platit 36 korun, tedy o 9 Kč více. Na průkaz s modrým pruhem s neomezenou platností, který si lze za 50 korun pořídit u nádražních pokladen, je teď pro důchodce jízdenka z Prahy do Nymburka za 36 Kč, a od února ho vyjde na 54 Kč.

Ve žlutých rychlících laciněji o 30 procent

Soukromý vlakový dopravce RegioJet, jehož žluté rychlíky konkurují Českým drahám na trase z Prahy přes Ostravu do Havířova, bude od 1. ledna poskytovat všem lidem starším šedesáti let třicetiprocentní slevu z jízdného místo dosavadní padesátiprocentní.

„K získání slevy postačí seniorům občanský průkaz, jímž prokážou svůj věk,“ sdělil Aleš Ondrůj, mluvčí Student Agency, do jejíž skupiny RegioJet patří.

Reklama

Výběr článků

Načítám