Hlavní obsah

Drtivá většina zaměstnanců je pro daňové zvýhodnění stravenek

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Více než devět z deseti tuzemských zaměstnanců, přesně 93,1 procenta, je toho názoru, že by stát měl zaměstnanecké stravování prostřednictvím daňového zvýhodnění podporovat. Vyplývá to z říjnového průzkumu agentury Factum Invenio.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle návrhu ministerstva financí by mělo dojít ke zrušení daňového zvýhodnění stravenek a příspěvků na podnikové stravování. Výměnou za zrušení tohoto zvýhodnění by měli zaměstnanci od státu obdržet takzvaný daňový bonus, který by činil 3000 korun ročně.

V současné době ale dostávají zaměstnanci od zaměstnavatele příspěvek na stravování v průměrné výši 9000 Kč ročně, o který by tak většina zaměstnanců přišla. Daňový bonus jako náhradu za podporu zaměstnaneckého stravování proto odmítla drtivá většina (92,9 procenta) ekonomicky aktivních obyvatel.

Daňový bonus táhne čím dál méně

Nesouhlasný postoj k navrhovaným změnám se ukazuje být ještě výraznější než podle výsledků výzkumu z roku 2010, kdy daňový bonus odmítalo pouze 65 procent ekonomicky aktivní populace.

„Důvodem může být, že lidé už dnes lépe chápou, co jim připravované zrušení daňové podpory stravování a její nahrazení daňovým bonusem může přinést a naopak vzít,“ vysvětluje agentura.

Anketa

Měl by stát nadále podporovat daňové zvýhodnění stravenek?
Ano
78,4 %
Ne
20,9 %
Nevím
0,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1673 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám