Hlavní obsah

Drobné zásilky z Číny podraží, schválili definitivně poslanci

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drobné zásilky s hodnotou zhruba do 22 eur (560 korun) z e-shopů ze třetích států mimo Evropskou unii (EU) podraží. Sněmovna schválila novelu, která ruší jejich osvobození od daně z přidané hodnoty (DPH). Dotkne se to mimo jiné zásilek z populárního e-shopu Aliexpress. Novelu zákona o DPH Sněmovna schválila i s pozměňovacím návrhem Senátu. Zákon ještě musí podepsat prezident.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová na jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

Osvobození od DPH pro malé zásilky v hodnotě pod 22 eur mělo být s účinností od 1. ledna 2021 zrušeno v celé Evropské unii, a to na základě daňových balíčků týkajících se přeshraničního elektronického obchodu, které schválila Rada EU v prosinci 2017 a v listopadu 2019. Později došlo k odkladu na 1. července.

Dosud podléhaly DPH od plátců všechny zásilky ze zemí EU, osvobozeny však byly malé zásilky v hodnotě méně než 22 eur ze zemí mimo EU.

Obchodníci upozorňují, že je možné, že samotné DPH bude v případě některých zásilek vyšší než samotná cena zboží.

Levné balíčky z Číny už nebudou osvobozeny od DPH

Ekonomika

Senát se ale na červnové schůzi nestihl novelou zabývat, a bylo proto jasné, že změna 1. července platit nezačne. Později navíc novelu poslal zpátky do Sněmovny s pozměňovacím návrhem, který se týká odpočtů DPH pro veřejnoprávní média. Sněmovna se ke schvalování nové verze dostala až teď.

Evropská rada zrušení výjimky schválila již v prosinci 2017 s tím, že k němu dojde od roku 2021. Podle údajů České pošty zásilek do 22 eur ze zemí mimo EU v roce 2019 přišlo celkem 28 milionů. Podle odhadu portálu Plná peněženka Češi jen v předvánočním období nakoupí z čínských e-shopů zboží v hodnotě 380 milionů korun.

Anketa

Objednáváte si zboží ze zemí mimo EU?
Ano, často
56,7 %
Výjimečně
19,8 %
Ne
23,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13667 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám