Hlavní obsah

Drahé energie přiměly rodiny stěhovat se k sobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drahé energie a další zvýšené životní náklady nutí mnohé rodiny k tomu, aby se uskrovnily. Některé se dokonce musí stěhovat k sobě, typicky mladí do rodinných domů k rodičům. Uvažuje o tom i pětačtyřicetiletý Jiří žijící s druhou manželkou v pražském Radotíně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Bydlíme ve větším rodinném domě, který jsem koupil před pěti lety na hypotéku. Pro nás dva je to velké, ale bral jsem to jako rezervní místo pro alespoň jednoho z mých dvou synů z prvního manželství. Zatím sem jezdí jen na návštěvy,“ vylíčil Právu Jiří.

To, že je dům jen pro ně dva nadmíru velký, je dosud netrápilo. Jenže skokově zvýšené zálohy za energie je donutily jednat. „Synové ještě nemají ten věk, ale žena má ještě třicetiletého syna ze svého prvního svazku a ten bydlí s přítelkyní v nájmu, v malém bytě v Praze 4. Oba dělají v gastronomii a už při první uzávěře se museli stěhovat, protože neměli na nájem, a účty je taky tlačí,“ popsal Jiří.

A tak se připravují na to, že v novém roce se syn s přítelkyní přestěhují do pokoje v horním patře domu. Budou mít svou koupelnu, kuchyni, obývák budou páry sdílet.

Ceny plynu v Evropě vyšplhaly na rekordní částku

Ekonomika

Pomůžou si s účty

„Ani mladí, ani my z toho blahem nevýskáme. Jim se ale uleví od nájmu a nejistoty, že na něj nezbude, a nám zaplatí polovinu za energie a přispějí na společné nákupy potravin. Když se vaří pro víc lidí, taky se ušetří,“ uvažuje Jiří. „A můžou pomoct štípat dřevo, protože teď se snažíme více topit v krbu než v plynovém kotli,“ poznamenal.

Před rokem za plyn platil zálohy 2300 korun a nyní mu je dodavatel zvýšil na 5000 Kč měsíčně. „U elektřiny bude skok ještě větší, počítám, že z 1800 korun na zhruba 3000 Kč měsíčně,“ dodal.

Když ještě připočte vodu, tak v nových cenách může počítat se zálohami přes 10 tisíc korun měsíčně. K tomu mu zdraží hypotéka. Zatím měl „pohádkovou“ úrokovou sazbu 1,6 procenta, ale příští rok mu končí doba fixace a sazba vyskočí na dvojnásobek i víc.

Podobně uvažuje čtyřicetiletý Jakub. Něco si našetřil, má předjednanou hypotéku, ale dosud, jak říká, nenašel malý rodinný domek v dosahu Prahy. Ceny vyrostly tak, že limit mu zužuje výběr. Donedávna bydlel v bytě v Praze, který má na zbytkovou hypotéku, už skoro vše splatil.

Za energie si domácnosti připlatí 940 korun měsíčně

Ekonomika

„Prodat to ale zatím nechci, když ani nevíme, do čeho bychom šli. A kdo ví, co se teď stane, když vše tolik zdražuje. Tak jsme se nastěhovali do patra rodinného domu k rodičům manželky v Roudnici nad Labem,“ usmívá se.

Trend se vrací

„Trend vícegeneračních domácností se vrací. Jen za druhou polovinu listopadu stoupl o 40 procent počet poptávek u nemovitostí, které se prezentují jako vhodné pro dvougenerační bydlení,“ potvrdil Právu šéf Bezrealitky.cz Hendrik Meyer. Setkal se i s případy, kdy rodiny budou kvůli rostoucím nákladům prarodiče stěhovat k sobě už po Vánocích.

Dvougeneračních nemovitostí na trhu v posledních letech spíše ubývalo. Často byly změněny dispozice tak, aby umožnily velkorysé bydlení pro jednu rodinu. Podle Meyera se nyní lidé budou více porozhlížet po větších bytech, které bude možné vhodně rekonstruovat. V ceně za metr čtvereční jsou byty větší než 2+kk i levnější než garsonky.

Reklama

Výběr článků

Načítám