Hlavní obsah

Drábová: Je zvláštní vyřadit z tendru na Dukovany Čínu, ale Rusko ne

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je zvláštní vyřadit z tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany Čínu, ale Rusko ne, míní předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Podle ní stojí za tlakem na přidělení zakázky ruskému Rosatomu část českého průmyslu. Ze strany Ruska pak v tomto projektu vidí mocenskou hru podobnou jako u vakcíny Sputnik V.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová

Článek

Drábová to řekla v úterním rozhovoru pro server Reflex.cz. „Jestliže máme na stole hodnocení bezpečnostní komunity, jejíž závěr zní 'nezvěte do tendru firmy ruské a čínské', tak proč čínskou ne a ruskou ano? Nerozumím, z hlediska hodnocení bezpečnostní komunity jsou ekvivalentní,“ konstatovala Drábová.

„Víme, jak dokonale Rusko umí hrát mocenské hry. Dnes je hraje na poli vakcín. To, jak Rusko zachází se Sputnikem V, je podobná politicko-diplomatická hra jako se stavbou jaderných elektráren,“ dodala.

Odvolání Míla je podezřelé, namístě je konec Havlíčka, zní z opozice

Domácí

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost vidí za nevyřazením Rosatomu tlak části českého průmyslu. „Naděje, očekávání a tlak ze strany ze strany klasického českého průmyslu na to, aby to byl ruský projekt, jsou nemalé,“ poznamenala.

„Rozumím jim, protože byli zvyklí vyrábět spoustu komponent pro těch stávajících šest bloků, vydělali na tom slušné peníze a rozvinuli si na tom know-how. Žel to bylo před čtyřiceti, třiceti lety, a ta doba už se nezopakuje,“ dodala Drábová.

Drábová k dostavbě Dukovan: Dobrý projekt mohou nabídnout všichni zájemci

Domácí

K možnému vyřazení zájemců ze soutěže se Drábová vyjádřila již v únoru pro deník Právo. Uvedla, že k takovému kroku je třeba případně sáhnout ještě před vyhlášením tendru.

„Upřímně řečeno, nevím, jak by český stát zvládl ve chvíli, kdy do tendru pustí všech pět zájemců, posléze nějakého vyřadit. To je záležitost arbitráží na roky,“ uvedla tehdy.

„Kdybych o tom rozhodovala, jakože naštěstí nemusím, dala bych přednost tomu, oslovit ty zájemce, které v konečném výběru opravdu chceme,“ dodala Drábová.

Démonizované jádro může zastavit klimatickou změnu. Věří mu stále více zemí

Ekonomika

Poté, co se ministerstvo průmyslu a obchodu rozhodlo neoslovit čínského zájemce – společnost CGN – ve hře zůstali čtyři uchazeči. Jde o francouzskou EdF, jihokorejskou KNHP, kanadsko-americký Westinghouse a ruský Rosatom.

Opozice se snaží v případě stavby Dukovan prosadit bezpečnostní záruky. Konkrétně chce uzákonit, aby stát nesměl využít nabídky firem ze zemí, které nepřistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách.

Mezi tyto státy patří vedle Číny také Rusko, jehož účast na takto strategickém projektu mnozí vidí jako bezpečnostní riziko. Vyloučení ruského Rosatomu však ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) již dříve odmítl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám