Hlavní obsah

Dozorčí rada Aeroflotu nesouhlasí s nákupem ČSA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Dozorčí rada ruské letecké společnosti Aeroflot nesouhlasí se záměrem firmy koupit 92 procent Českých aerolinií. Členové rady se domnívají, že Aeroflot je už bez toho ve složité finanční situaci. Proti koupi české společnosti se staví i ruský miliardář Alexandr Lebeděv, kterému patří 28 procent Aeroflotu. Rozpory uvnitř ruských aerolinek ve středu zveřejnil deník Vedomosti.

Článek

Šéf Aeroflotu Valerij Okulov již uvedl, že do 20. března společnost podá přihlášku do soutěže o nákup většinového podílu v ČSA, jakkoliv soutěž podle jeho slov nebude jednoduchá a již nyní se "posuzuje v každé české hospodě", stojí v listu Vedomosti. Aeroflot usiluje o získání partnera v tendru a nyní podle Okulova jedná se dvěma českými společnostmi.

"Tyto ambice se nelíbí dozorčí radě Aeroflotu," píší Vedomosti. Dodávají, že český tendr se posuzoval na zasedání 28. ledna, kdy se v reakci na stručné vystoupení Okulova a dvou jeho zástupců postavili členové rady včetně jejího předsedy, ministra dopravy Igora Levitina, proti vstupu do soutěže.

Tuto situaci podle listu popisuje dopis dvou členů rady Sergeje Aleksašenka a Leonida Dušatina ministru Levitinovi, kteří si postěžovali, že v zápisu ze zasedání není o českém tendru ani zmínka. V médiích se přitom už píše, že Aeroflot chystá přihlášku a zaplatí, "kolik bude třeba". Navrhují proto otázku znovu zařadit na příští zasedání.

Aeroflot má dluhy

Aeroflot je ve složité finanční situaci, ale nákup ČSA citelné výhody nepřinese. Experti se liší v ohodnocení českých aerolinek v rozmezí od 400 do 800 miliónů dolarů (8,8 až 17,6 miliardy korun)  a hlavně není znám dluh společnosti. Ke konci září jen úvěry v bankách činily 493 miliónů dolarů (téměř 11 miliard korun), zatímco u Aeroflotu dluh ke konci roku činil 1,25 miliardy dolarů (27,5 miliardy Kč).

Ale podle zástupce generálního ředitele Aeroflotu Lva Košljakova záměry aerolinek neodporují názoru dozorčí rady, protože přihláška do soutěže v první etapě nenese žádné závazky a Aeroflot získá dokumenty, umožňující analyzovat situaci ČSA. O penězích se má rozhodovat až v dubnu či květnu.

Dvoukolové řízení

Výběrové řízení na nového majitele ČSA vyhlásilo české ministerstvo financí 5. února. Zájemci mohou podávat přihlášky do 23. března do 12:00, nový majitel by měl být znám nejpozději do 30. září letošního roku. Do prodeje jde celý balík akcií státu, který tvoří 91,51 procenta základního kapitálu ČSA.

Výběrové řízení bude dvoukolové. První kolo bude kvalifikační, adept nesmí například být v konkurzu či úpadku, nesmí českému státu nic dlužit ani být v jiném sporu s Českou republikou. Ve druhém kole bude jediným kritériem výše nabídnuté a garantované nákupní ceny.

Reklama

Výběr článků

Načítám