Hlavní obsah

Dovozní ceny elektřiny, plynu či ropy dál výrazně zdražují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prosinci loňského roku stouply vývozní ceny meziročně o 11,4 procenta a dovozní o 13,9 procenta. Rozhodující vliv mělo zdražení exportních cen elektřiny, ropných výrobků, uhlí a plynu o 129,4 procenta. Dovozní ceny minerálních paliv vzrostly o 120,8 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Za celý loňský rok se vývozní ceny v průměru zvýšily o 5,8 procenta a dovozní o 6,1 procenta ve srovnání s rokem 2020.

Foto: Nick Oxford, Reuters

Těžba ropy a zemního plynu v Permské pánvi v Texasu

Článek

Prosincový nárůst dovozních a vývozních cen byl výraznější než v listopadu. V předposledním měsíci loňského roku stouply ceny v exportu meziročně o 10,5 procenta a importů o 12,8 procenta.

Kromě výrazného zdražení minerálních paliv a energií se na prosincovém zvýšení vývozních cen podílelo zdražování ostatních surovin o více než polovinu, zejména růst cen dřeva a kovového odpadu. Připlácelo se rovněž za chemikálie i polotovary, jako jsou železo či ocel. Klesly pouze ceny nápojů a tabáku, a to o dvě procenta.

Na téměř 14procentním zvýšení cen dovozu se kromě paliv a energií podílelo rovněž zdražení ostatních surovin o 19,7 procenta, zejména surového kaučuku a dřeva. U železa, oceli a dalších polotovarů statistici zaznamenali nárůst cen o 16,3 procenta a u chemikálií o necelých 16 procent. U žádného ze sledovaných druhů zboží v prosinci dovozní ceny neklesly.

Inflace raketově vystřelila. Přišlo největší zdražování v historii Česka

Ekonomika

Za celý loňský rok se vývozní ceny v průměru zvýšily o 5,8 procenta ve srovnání s rokem 2020. Dovozní ceny stouply o 6,1 procenta. "Značný vliv na tento vývoj měla minerální paliva, která zaznamenala růst ve vývozu o 57,9 procenta a v dovozu o 68,8 procenta. Zvýšily se zejména ceny elektřiny, plynu, ropných výrobků, dřeva, železa a oceli," uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

Meziroční pokles dovozních cen o 1,6 procenta loni statistici zaznamenali u strojů a dopravních prostředků. Vývozní ceny se snížily pouze u nápojů a tabáku o 3,2 procenta a průmyslového spotřebního zboží o 0,5 procenta. Naopak rostly ceny minerálních paliv a energií, ostatních surovin a polotovarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám