Hlavní obsah

Dovážené vepřové maso se na africký mor nakonec povinně testovat nebude

Aktualizováno

Vepřové maso dovážené do České republiky ze zemí, které byly postiženy africkým morem prasat, nebudou muset dovozci na tuto nákazu povinně kontrolovat. Rozhodlo o tom ministerstvo zemědělství. Ve čtvrtek přitom Státní veterinární správa rozhodla, že tyto kontroly se od úterý zavedou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo od toho ale po námitkách Evropské komise ustoupilo a místo kontrol masa na africký mor plánuje jen plošné veterinární kontroly.

Povinnost se měla vztahovat na provozovatele potravinářských podniků, které dovážejí vepřové z Belgie, Bulharska, Estonska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska a Rumunska.

Resort ale v pondělí změnit názor a maso se zatím na virus povinně testovat nebude. Zároveň však úřad nevylučuje zavedení mimořádných opatření v budoucnosti.

„Vzhledem k vývoji nákazové situace v Evropě je potřeba ochránit domácí chovy prasat a trh s vysokými standardy pro spotřebitele před možným zavlečením nákazy. Proto jsme se rozhodli podmínit vstup potenciálně nebezpečných potravin z rizikových zemí povinným vyšetřením na virus AMP (africký mor prasat),” uvedl minulý týden ministr zemědělství Miroslav Toman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám