Hlavní obsah

Dotace pro lidi s nízkými příjmy na úspory energií mají nové podmínky. I kvůli nekalým firmám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po několikatýdenní přestávce se opět otevřel příjem žádostí v programu Nová zelená úsporám (NZÚ) light. Ten je určen pro domácnosti s nízkými příjmy. Mohou v něm získat až 240 tisíc korun, a to ještě před zahájením oprav. Nově se změní podmínky pro některé dotované úpravy, zažádat mohou i další skupiny obyvatel, kterým to zatím nebylo umožněno.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Doposud mohli o dotace třeba na zateplení stěn, stropů, podlah, ale i na nová okna, dveře či na fotovoltaiku požádat senioři, lidé s invalidním důchodem třetího stupně a domácnosti pobírající příspěvek na bydlení. Další podmínkou bylo, že se muselo jednat o rodinné domy a žadatelé v nich museli mít trvalý pobyt a být jejich majiteli.

„Nově bude možné, aby o dotace požádaly i rodiny, které pobírají přídavky na děti,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Těch je asi 150 tisíc. Padesát tisíc z nich pobírá příspěvek na bydlení, takže mohly žádat i doposud. „Tato možnost se tudíž otevře asi pro sto tisíc domácností,“ upřesnil ministr.

S některými druhy ovoce už to čeští pěstitelé vzdali

Ekonomika

Nově budou moci podat žádost o peníze na výměnu oken a vchodových dveří bytu i vlastníci bytů nebo členové bytového družstva z bytových domů. Platí to pro případy, kdy už proběhla renovace domu, ale u nich k výměně zmíněných výplní nedošlo.

Změnily se i podmínky u některých typů dotací. „Proběhla zásadní změna u solárních systémů na ohřev vody, a to proto, že se vyskytla řada nepoctivých firem,“ konstatoval Hladík. „Setkávali jsme se s nabídkami typu: ohřev teplé vody pro seniory za korunu. Nicméně instalace pak mnohdy neměla ovládací prvky, nedošlo k výměně topného tělesa v bojleru, takže příkon, který dávala fotovoltaika, nemohl být transformován pro ohřev vody,“ dodal.

Na instalace s novým bojlerem tak bude výše dotace 90 tisíc korun, bez něj jen 60 tisíc. Podmínkou je ochrana proti opaření. Systémy také musejí vodu skutečně ohřívat a přepnutí na další zdroj ohřevu v případě nedostatečného výkonu solárního systému bude muset být automatické, nikoliv manuální.

Zpřísnily se také podmínky na kvalitní montáž dveří a oken tak, aby byly v souladu s normami. V případě zateplení bude možné zohlednit stávající zateplení, a tím snížit nároky na tloušťku nově instalovaného izolačního materiálu.

Podvodní poradci

Nekalé firmy se vyskytly nejen v souvislosti se solárním ohřevem vody. „Program je výjimečný tím, že je v něm bezplatná asistence pro domácnosti. Poradci ze sítě EKIS asistují nejen při podání žádosti, ale pomáhají i identifikovat vhodná opatření,“ řekl Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, který žádosti o dotace vyřizuje.

„Setkali jsme se s nekalými praktikami, kdy se firmy vydávaly za poradce fondu a nechávaly si za to platit,“ dodal Valdman. Upozornil, že pravé poradce lze identifikovat podle průkazu. Také si je lze dohledat přes web Novazelenausporam.cz.

Loni si v programu zažádalo o peníze 56 tisíc domácností, většina jejich žádostí už byla kladně vyřízena.

Hranatá konstrukce i zakřivený displej. Jak se měnily nejlepší smartphony Samsungu

Mobil

Výběr článků

Načítám