Hlavní obsah

Dopisů je stále méně, poště loni klesly tržby o půl miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále větší rozmach elektronické komunikace a plateb ubral poště loni na výnosech 762 miliónů korun. Propad dopisů částečně vyvážil nárůst počtu balíkových zásilek.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Česká pošta loni vykázala zisk před zdaněním 305 miliónů korun, což je o jeden milión pod výsledkem roku 2012. Tržby kvůli poklesu počtu doručovaných listovních zásilek a poukázek klesly o 532 miliónů na 19,53 miliardy korun.

Posílání dopisů a pohledů poště klesá kvůli využívání elektronické komunikace. Pošta v této oblasti loni přišla o výnosy 662 miliónů korun. Širší užití elektronických forem plateb pak způsobilo pokles tržeb z poštovních poukázek o více než 100 miliónů.

Poštu má změnit nový šéf

Propad výnosů pošty částečně kompenzoval nárůst počtu balíkových zásilek, tržby z distribuce tisku a tiskových zásilek a také tržby z nárůstu mezinárodních zásilek. Lidé po internetu objednávají přes internet stále více zboží a nechávají si jej posílat.

Konkurence na plně liberalizovaném poštovním trhu zatím poště neubrala žádného významného klienta a její podíl na listovním trhu zůstal nad 93 procenty.

"Někteří zákazníci konkurenci sice testovali, ale v naprosté většině dali České poště nadále přednost," uvedl mluvčí Ivo Mravinac.

Nový šéf má výsledky zvrátit

I kvůli zhoršujícím se výsledkům tohoto státního podniku v úterý ministr vnitra Milan Chovanec vyměnil jejího ředitele. Nově podnik povede Martin Elkán.  [celá zpráva].

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Milan Chovanec představil v Praze dočasného ředitele České pošty Martina Elkána (vlevo).

Pošta provozuje kolem 3300 poboček.  Chovanec v úterý na tiskové konferenci prohlásil, že by chtěl síť poboček zachovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám