Hlavní obsah

Dolar opět válcuje euro, potácí se i koruna

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký dolar znovu výrazně posiluje proti jednotné evropské měně. Během středečního obchodování se kurz dolaru dostal na desetiměsíční maxima vůči euru. To ovlivnilo i českou korunu, která následně oslabila. Trhy navíc rozhoupala zpráva o snížení ratingu Portugalsku. Zemi totiž stejně jako Řecko trápí dluhy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Článek

„Lepší vztah investorů k riziku nedokáže evropské měně poskytnout dostatečnou oporu. Zátěží je nadále problém jménem Řecko, nové zprávy z této oblasti ale nepřinesly nic tak překvapivého, aby kurz takto srazily,“ komentoval dění na měnových trzích analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Kurz eura se dostal během dopoledne až na 1,3366 USD/EUR. Evropská měna oslabuje již několik měsíců a stále se nemůže z problémů dostat. Euro totiž potápí dluhy Řecka, ty se snaží řešit již několik týdnů Evropská unie.

Středeční dění na trzích se samozřejmě odrazilo i na pozici české měny, která proti dolaru rovněž oslabila. Na chvíli se dostala nad 19 Kč/USD, poté se však pod tuto hranici opět vrátila. Proti euru se koruna odpoledne obchodovala mírně silnější kolem 25,35 Kč/EUR.

Trhy rozhýbaly zprávy z Portugalska

Portugalsko patří mezi další "hříšníky"eurozóny. Má poměrně vysoké dluhy, proto mu ve středu agentura Fitch rating snížila o jeden stupeň na AA- a přidělila mu negativní výhled. To znamená, že rating se může ještě zhoršit.

"Agentura Fitch uvedla, že vyhlídky portugalské ekonomiky na oživení jsou slabší než u ostatních zemí eurozóny, což bude tlačit na veřejné finance a zhorší schopnost vlády splácet duhy," uvedla analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtářová s tím, že dolar by měl posilovat i nadále.

Očekává se totiž, že centrální banka USA zvýší úrokové sazby dříve než Evropská centrální banka. Bankéři mnoha zemí světa snižovaly sazby kvůli finanční a následné hospodářské krizi. S tím, jak globální ekonomika zotavuje, je opět možnost sazby zvýšit.

Reklama

Výběr článků

Načítám