Hlavní obsah

Dokončených bytů v září meziročně přibylo, zahájených staveb je však míň

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V České republice se v září začalo stavět o čtyři procenta bytů méně než o rok dříve. Dokončeno jich bylo naopak o 2,6 procenta více. V pondělí o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

V září začala stavba 2 420 bytů, což představuje meziroční pokles o čtyři procenta. „V rodinných domech došlo k nárůstu počtu bytů o 21,6 procenta, v bytových domech byl zaznamenán pokles počtu zahájených bytů o 53,2 procenta,“ uvádějí statistici.

Počet dokončených bytů se v září meziročně zvýšil o 2,8 procenta. Bylo jich 2 578. „Počet dokončených bytů v rodinných domech se snížil o 1,3 procenta, v bytových domech došlo k poklesu o 4,5 procenta. Rostl počet dokončených bytů v nástavbách k bytovým domům,“ stojí ve zprávě ČSÚ.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Co se týká stavební produkce celkově, v září se meziročně snížila o 1,1 procenta, po očištění o vliv počtu pracovních dnů však byla výš o 0,2 procenta.

Stavební úřady v září vydaly 7 425 stavebních povolení, což je meziročně o 3,8 procenta více. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 27,1 miliardy korun, což představuje nárůst o 32,2 procenta.

Průměrný počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v září 2017 meziročně snížil o 1,6 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla o 3,4 procenta na 34 952 korun.

V říjnu, kdy se důvěra podnikatelů v ekonomiku celkově zvýšila, u stavebních podniků indikátor důvěry poklesl o půl bodu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám