Hlavní obsah

Do případu zkrachovalé Union banky vstoupilo ministerstvo spravedlnosti

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do vyšetřování šest let staré trestní kauzy zkrachovalé Union banky (UB) vstoupilo ministerstvo spravedlnosti. Jeho oddělení trestního přezkumu totiž začalo letos v říjnu řešit podnět ke stížnosti pro porušení zákona v tomto případu.

Článek

„Jde o podnět obviněného Miroslava Fučíka, bývalého místopředsedy Union banky, k podání stížnosti pro porušení zákona, který byl podán na ministerstvo spravedlnosti 29. září. Podání je velmi obsáhlé (62 stran) a týká se trestní věci vedené proti Fučíkovi Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci, pobočka v Ostravě,“ sdělil Právu Jiří Hovorka z tiskového odboru ministerstva.

Případ uvízl na mrtvém bodě

Důvody stížnosti nezná, nicméně ministerstvo už si od vrchních žalobců vyžádalo podklady k prověření možného podání stížnosti. To má ale dopad i na současný stav vyšetřování kauzy.

Státní zástupce totiž už pět měsíců studuje již uzavřený spis, jehož součástí je i policejní návrh na obžalobu všech sedmi obviněných Čechů, a dalo se tedy očekávat, že v nejbližší době buď podá obžalobu, nebo stíhání zastaví.

Nyní ale kvůli šetření ministerstva uvízl případ na mrtvém bodě. Důvodem je i fakt, že Fučík, jehož advokát podnět na ministerstvo podával, figuruje podle informací Práva jako obviněný hned ve 20 z celkových 22 skutků, které v souvislosti s UB policie vyšetřovala.

Podle Hovorky z ministerstva by ale samotné šetření úřadu mělo být co nejrychlejší, proto si v pondělí od žalobce vyžádalo jen ty svazky velmi rozsáhlého spisu, které jsou „nezbytné k posouzení podnětu“.

Pokud by ale nakonec ministryně Daniela Kovářová stížnost ve prospěch Fučíka podala, mohlo by to zcela změnit výsledek dosavadního průběhu vyšetřování. Stížností by se zabýval Nejvyšší soud a ten by v případě zjištění porušení zákona ze strany vyšetřujících orgánů měl právo do případu zásadně zasáhnout, například zastavit stíhání obviněného.

V kauze UB je kromě Fučíka obviněno dalších šest Čechů a také dva Italové. Všichni jsou podezřelí z toho, že poskytováním desítek nevýhodných úvěrů připravili banku o více než tři miliardy korun.

Za porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku jim hrozí až osmileté vězení. V případě Italů už státní zastupitelství podalo na oba cizince na přelomu května a června obžalobu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám