Hlavní obsah

Do oběhu jde nová pětisetkorunová bankovka

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Od prvního dubna budou moci Češi platit novými bankovkami v hodnotě 500 korun. Česká národní banka (ČNB) totiž pustí do oběhu bankovky s vylepšenými ochrannými prvky. Peníze v této hodnotě vydané v předešlých letech zůstávají i nadále platné.

Článek

„Úpravou pětisetkoruny navazuje ČNB na inovační kroky, které banka provedla v letech 2007 a 2008 u dvoutisícikorunové a tisícikorunové bankovky. Nově používané ochranné prvky bankovek patří ke světové špičce,“ komentoval vrchní ředitel a člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek.

Podle něj ochranné prvky pozná na první pohled i laická veřejnost. Vylepšeny budou i detaily rozeznatelné profesionály pomocí přístrojů.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Nová pětistovka bude hůře padělatelná

Nová pětistovka bude hůře padělatelná

FOTO: Michal Doležal, ČTK

Co bude na bankovce nového

Nová pětistovka bude mít širší ochranný proužek, aby se zabránilo padělání. Mikrotext na proužku bude doplněn o zkratku ČNB a bude lépe čitelný.

V průhledu proti světlu bude patrné označení nominální hodnoty bankovky, tedy 500, vedle kterého bude vidět malý ornament trojice květů. Navíc na lícní straně bude nad textem „pět set korun českých“ stylizovaný květ čtyřlisté růže. Tento „drobný obrázek“ bude v závislosti na úhlu dopadu světla měnit barvu.

„Další ochranné prvky jsou přístupné těm, kteří jsou vybaveni ultrafialovými lampami. K tisku nového vzoru bankovek jsou použity speciální barvy, jejichž reakce na UV záření je mnohem bohatší než na dosavadních bankovkách,“ uzavřela ČNB.

FOTO: ČNB

FOTO: ČNB

FOTO: ČNB

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám