Hlavní obsah

Do Česka se dostaly tisíce kusů španělského salámu se salmonelou

Novinky, bož

V Česku se do prodeje dostalo 12 tisíc kusů španělského salámu fuet, u nějž panuje podezření, že obsahuje bakterie salmonely. Ve středu na to upozornila Státní veterinární správa (SVS), kterou o tom informovaly francouzské orgány.

Foto: SVS

Fermentovaný salám fuet od výrobce Embutidos Solà z Barcelony obsahoval salmonely.

Článek

Ve Francii se část spotřebitelů, kteří salám jedli, nakazila salmonelózou.

Na český trh se dostalo 19 tisíc kusů, které mohou být závadné. Zhruba 7000 se podařilo včas stáhnout ještě ze skladů, zbylých 12 tisíc se však už dostalo do prodejen.

„Ze dvou míst určení – ve Středočeském a Jihočeském kraji – směřovaly výrobky k velkému množství dalších odběratelů,“ uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Přetížená dodávka vezla půl tuny rozmraženého masa

Ekonomika

Veterinární správa nařídila okamžité stažení zboží z prodejen a případ dále vyšetřuje. „Stažené výrobky budou následně zlikvidovány,“ dodal Vorlíček.

Jedná se o výrobek s názvem „Fuet Extra 150 g“ výrobce Embutidos Solà z Barcelony s datem minimální trvanlivosti na etiketě od 18. 10. do 4. 1. – závadné totiž mohou být všechny šarže salámu dodané do Česka do 4. září.

„Výjimkou by dle informací uvedených v systému RASFF (evropský systém rychlého varování pro potraviny – pozn. red.) měla být šarže s datem minimální trvanlivosti do 16. 1. 2021, kde vyšetření provedená španělskými dozorovými orgány salmonely nedetekovala,“ uzavřel Vorlíček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám