Hlavní obsah

Do Česka míří americký ministr energetiky, řeč bude i o Temelínu

Washington/Praha

Americký ministr energetiky Rick Perry pojede příští týden na návštěvu střední a východní Evropy. Během ní navštíví Českou republiku, Ukrajinu, Polsko a Maďarsko, napsala agentura Reuters. Administrativa prezidenta Donalda Trumpa se těmto zemím snaží nabídnout americké uhlí a alternativu k ruskému zemnímu plynu. Američané by také rádi získali zakázku na nové české jaderné bloky.

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr energetiky Rick Perry

Článek

Perry se zástupci jednotlivých zemí bude jednat o jaderné energetice, kybernetické bezpečnosti a dovozu zkapalněného zemního plynu (LNG), uvedlo podle Reuters ministerstvo energetiky USA ve čtvrteční tiskové zprávě.

V Česku má americká společnost Westinghouse zájem o stavbu nových jaderných bloků. Do Prahy se ze Sofie stěhuje evropský regionální úřad amerického ministerstva energetiky.

Kam s americkým uhlím 

Trumpova vláda hledá nová odbytiště pro uhlí, protože jeho spotřeba v USA klesla na nejnižší úroveň od roku 1983 kvůli uzavření uhelných elektráren. V červenci 2017 se ukrajinská společnost Centrenergo s USA dohodla na nákupu 700 tisíc tun amerického uhlí.

Polská plynárenská společnost PGNiG zase bude nakupovat zkapalněný zemní plyn od americké firmy Venture Global LNG. Varšava se snaží snížit svoji závislost na dodávkách plynu z Ruska, nicméně LNG je dražší, protože do jeho ceny se promítají náklady na dopravu i na zkapalnění.

Anketa

Mělo by podle vás Česko nakupovat americké uhlí?
Ano
6,8 %
Ne
93,2 %
Celkem hlasovalo 789 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám