Hlavní obsah

Dluhy domácností vzrostly na 418 miliard

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na loňské Vánoce bude mít řada občanů vzpomínku nejen v podobě nových televizorů, ledniček, ale i v podobě nutnosti splácet dluhy. Zadlužení českých domácností se totiž v prosinci během předvánoční nákupní horečky opět zvýšilo a dosáhlo téměř 418 miliard korun. Za celý loňský rok tak dluhy domácností vzrostly o více než 100 miliard korun.

Článek

Téměř každá sedmá domácnost už ale není schopna úvěry splácet. V některých regionech, zejména v těch s vysokou nezaměstnaností, problémy se splácením už začínají nabývat masovějšího charakteru.

Opatrně s rychlými půjčkami na cokoliv

Kladným rysem zadlužování je, že 68 procent všech úvěrů tvoří půjčky na bydlení. Bez hypoték, tedy bez zadlužování, by si většina mladých lidí dnes nedokázala pořídit vlastní bydlení. 

U hypotéky si ale každá domácnost zpravidla dobře promyslí možná rizika a spočítá si, zda na takto velkou a dlouhodobou investici opravdu má. Nezajištěným klientům banka navíc hypotéku ani neposkytne.

Rychlé spotřebitelské půjčky bez požadavku na zajištění si však stále víc lidí bere bezhlavě. Podle ekonomů do budoucna poroste hlavně podíl takových spotřebitelských úvěrů. Půjčit si lze prakticky na cokoli - jízdní kolo, elektroniku, nábytek či jiné vybavení bytu, ale třeba i na dovolenou v zahraničí. Firmy, které peníze poskytují, většinou ani účel půjčky nezajímá.

Spotřebitelské úvěry mohou být podle expertů zrádné dvojnásob. Část domácností, když si vezme půjčku, nezřídka přecení své schopnosti splácet, kromě toho půjčky a jakoby snadná dostupnost koupě vysněného zboží odnaučují lidi rozumně hospodařit. Vážným problémem se podle psychologů stává i to, že přibývá lidí, kteří si na umoření svých dluhů půjčují další peníze.

Protože je však seriózní ústavy kvůli záznamům v úvěrovém registru často odmítnou, obracejí se i na firmy s pochybnou pověstí a s lichvářskými úroky. Ty mohou dosahovat i padesáti a více procent. Z takové pasti již zpravidla není úniku. Na dně spirály, po níž ze všech stran vysávaný dlužník klesá níž a níž, pak čeká exekuce.

Osobní bankrot už je v zákoně

Podle zprávy o finančním chování českých rodin, kterou nedávno zveřejnil Český statistický úřad, se půjčkou na byt, auto či na spotřební zboží za posledních deset let zvýšilo zadlužení domácností 800krát. Rychle rostoucí objem půjček zapříčinil, že do návrhu nového bankrotového zákona se dostala bez problémů pasáž umožňující i "osobní bankrot". Ten má umožnit, aby se předlužený občan dokázal alespoň částečně v rozmezí pěti let s dluhy vypořádat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám