Hlavní obsah

Dlouhý: Podnikatelé zasažení tornádem akutně postrádají plachty na zakrytí budov

Novinky, ČTK, bož

Podnikatelé zasažení tornádem akutně postrádají hlavně plachty na dočasné zakrytí poničených budov. Uvedl to prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Škody způsobené domácnostem i podnikatelům podle něj nelze v tuto chvíli reálně vyčíslit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý

Článek

„V prvé řadě je třeba nechat pracovat složky integrovaného záchranného systému, poté bude potřeba obnovit poničené obce, opravit infrastrukturu, provést stržení zničených budov, opravit a postavit nové domy,” uvedl Dlouhý.

„Z toho důvodu v současnosti mapujeme, zda stavební firmy budou mít dostatek stavebního materiálu i personálních kapacit na tyto práce,” dodal.

Komora podle něj připravuje rozesílku hromadné zprávy určené 16 tisícům živnostníků a podnikům, které zastřešuje po celé zemi, se žádostí o materiální pomoc domácnostem a podnikatelům v zasažené oblasti.

Nevídaná vlna solidarity: Nadace vybrala za den 100 milionů korun

Domácí

Svaz průmyslu a dopravy má v regionu manažerku, která je připravena propojovat postižené firmy s těmi, které nabízí pomoc. Členové svazu podle ní reagují a zasílají finanční dary na transparentní účty.

Organizace, které koordinují pomoc na místě, apelují, aby občané v této fázi posílali pomoc finanční, nikoliv věcnou.

V této fázi pomoci je nejdůležitější finanční pomoc. Teprve až odezní zásah složek, přijde čas na pomoc materiální
Ivo Mareš, Diakonie ČCE

„V této fázi pomoci je nejdůležitější finanční pomoc. Teprve až odezní zásah složek, přijde čas na pomoc materiální. Můžeme-li proto poprosit, nyní nejvíce pomohou finanční dary. Zatím ještě neposílejte dary jako třeba hračky pro děti,” sdělil mluvčí Diakonie Českobratrské církve evangelické Ivo Mareš.

Hejtman Jihomoravského kraje Jiří Grolich potom na sociálních sítích opakovaně vyzval, aby lidé v tuto chvíli nejezdili na místa neštěstí. „Ještě jednou prosím, nejezděte na místo. Domy musí prohlédnout statici a IZS,” uvedl.

„Mnoho z nich je poškozených tak, že se budou muset demolovat. Ať se nestane další neštěstí při odklízení. Počkejte. Vaši pomoc budeme potřebovat,” dodal.

organizátor sbírkyčíslo účtuvariabilní symbol
Český červený kříž333999/27002101
Diecézní charita Brno4211325188/68002002
Adra66888866/0300390
Diakonie Českobratrské církve evangelické2100691426/2010-
Člověk v tísni713271329/0300-
Dárcovské SMS
DiakonieDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DIAKONIEPOMOC 30; DMS DIAKONIEPOMOC 60; DMS DIAKONIEPOMOC 90
Diecézní charita BrnoDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DCHB 30; DMS DCHB 60; DMS DCHB 90
*cena dárcovské SMS je 30, 60 nebo 90 korun

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám