Hlavní obsah

Dětský bryndák uvolňoval nebezpečné ftaláty

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hygienici ministerstva zdravotnictví upozornili na nebezpečný froté bryndák. Jeho součástí je totiž plastové kousátko, které uvolňuje toxické ftaláty. Výrobek se proto již nesmí v Česku prodávat.

Článek

„Riziko obsahu ftalátů pro děti spočívá v tom, že při použití výrobku (při kterém dochází k jeho olizování, kousání a vkládání do úst) mohou estery kyseliny ftalové přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně slinami konzumovány,“ vysvětlil hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Ftaláty jak u dospělých tak i u dětí ohrožují funkce ledvin a jater, zvyšují riziko vzniku alergií, či astmatu. U dospívajících způsobují atrofii mužských reprodukčních orgánů (varlat) čímž přímo narušují plodnost.

Bryndák do tuzemska dovezla havířovská společnost, je bílý s barevně vyšitým motýlem a kousátkem. Lidé, kteří jej již zakoupili, mají ze zákona nárok na jeho vrácení prodejci.

Co jsou to ftaláty:
Jedná se o estery kyseliny ftalové. Používají se jako změkčovadla při výrobě plastů. Mezi nejrozšířenější patří DEPH (di-2-etylhexyl ftalát), jenž je reprodukční a vývojovou toxickou látkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám