Hlavní obsah

Kvůli vichřici je bez elektřiny přes čtvrt milionu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet odběratelů, kteří jsou kvůli silnému větru v Česku bez elektřiny odpoledne stoupl. Po třetí hodině jich bylo přes 280 tisíc proti 65 tisícům po poledni, vyplývá z informací společností ČEZ a E.ON.

Foto: ČEZ

Strom padlý na vedení v Karlovarském kraji

Článek

„Přes zásobovací území ČEZ Distribuce bohužel přišla další vlna o síle vichřice. Ze západních Čech se přes severní Čechy přesunula směrem na východ,” informovala mluvčí firmy Soňa Holingerová.

Na distribučním území firmy je podle ní bez elektřiny aktuálně (před 16. hodinou) 260 000 odběratelů, po 14:00 se počet přechodně vyšplhal až na 290 000. Dalších téměř 23 000 domácností bez proudu hlásí další z distributorů E.ON.

Situace se podle Holingerové zhruba do poledních hodin vyvíjela slibně, byl předpoklad obnovit dodávky elektřiny na většině území během dne.

„Bohužel, druhá vlna vichřice způsobila další desítky poruch, a to i na stejných místech, kde jsme již cele dopoledne pracovali. Začínáme tedy v podstatě od znovu. Nejhorší situace je aktuálně v Plzeňském kraji, kde řešíme 63 poruchu na vedení vysokého napětí, bez elektřiny je 53 tisíc domácností. Ve středních Čechách aktuálně řešíme 68 poruch na vn, bez elektřiny je přes 80 tisíc odběratelů,” dodala. Problémy jsou i v dalších krajích, klidněji je na severní Moravě.

Odstraňování závad v v terénu komplikují opakované nárazy větru o síle vichřice, doprovozené na řadě míst kroupami s deštěm.

Kalamitní stav vyhlásil ČEZ v Karlovarském, Plzeňském, Středočeském, Libereckém, Královéhradeckém a Ústeckém kraji a E.ON v Jihočeském kraji.

Blackout v českých městech, bez proudu byly statisíce domácností

Počasí

Příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení následkem silného větru, které způsobují přetrhání vodičů nebo ulomení izolátorů. V terénu jsou stovky pracovníků poruchových čet.

Ráno byly bez proudu i tisíce lidí v síti skupiny Pražská energetika (PRE) na okraji hlavního města, ale tam byly dodávky proudu již obnoveny.

Reklama

Výběr článků

Načítám