Hlavní obsah

Dělníci opravují část zvlněné dálnice u Ostravy, řidiči musí být obezřetní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolony a omezení trápí už od pondělního rána řidiče na dálnici D1 u Ostravy. Důvodem je oprava nerovností na části zvlněné dálnice, na níž se po letech sporů dohodlo Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) se společností Eurovia, která tento úsek dálnice, tehdy ještě D47, stavěla.

Dělníci opravují část zvlněné dálnice u Ostravy, řidiči musí být obezřetníVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Práce se týkají zhruba úseku mezi 360. a 362. kilometrem, mezi sjezdy na D1 z Rudné ulice v Ostravě ve směru na Polsko. „Likvidujeme tady následky řekněme nedodržené technologie při výstavbě, které se projevovaly nerovnostmi. My jsme jako správce komunikace za stát o tom vedli mnoho soudních sporů, které se vlekly a nemohli jsme bohužel tu dálnici opravit tak, aby byla komfortní, dostatečně bezpečná, a hlavně aby nedělala České republice ostudu. V tuto chvíli se nám na těchto více než dvou kilometrech daří tu ostudu odstranit,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Podle ředitele Úseku kontroly kvality staveb ŘSD Jiřího Hlavatého byly v daném úseku problémy s nerovnostmi a trhlinami. „Po dlouhém vyjednávání s Eurovií a rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 jsme se dohodli, že Eurovie opraví kompletně tu obrusnou vrstvu tak, aby došlo k odstranění všech trhlin i nerovností,“ popsal s tím, že firma chtěla původně odstraňovat trhliny a nerovnosti pouze lokálně. „My jsme si ale stáli za svým, že chceme, aby to bylo trvale, dlouhodobě opravené, a proto se mění celá obrusná vrstva na náklady Eurovie,“ doplnil Hlavatý.

Do neděle budou dělníci opravovat část dálnice ve směru na Polsko, od pondělí se práce přesunou na opačný směr. „Omezení kolem 360. kilometru bude trvat do konce října, maximálně. Rozhoduje však počasí, tak kdyby bylo moc zle, moc pršelo, tak budeme omezení protahovat,“ poukázal Rýdl.

ŘSD: Zvlněná dálnice u Ostravy má 901 vad

Domácí

Na omezení na D1 upozornila i policie, protože v místě, kde je doprava svedena do jednoho pruhu v každém směru, už došlo od pondělí k několika nehodám.

Krajská policejní mluvčí Soňa Štětínská uvedla, že kvůli stavebním pracím jsou uzavřeny sjezdy z dálnice směrem na Mariánské Hory i Přívoz. Při výjezdu z dálnice lze využít výjezdy na Porubu nebo Bohumín-Vrbici. „Žádáme řidiče o dodržování dopravních předpisů, opatrnost a obezřetnost nejen v opravovaných úsecích,“ připojila.

Dálnice D1 (dříve D47) kolem Ostravy byla uvedena do provozu v roce 2008. Už krátce poté se začaly na komunikaci projevovat nerovnosti, na ředě míst se vozovka zvlnila. Kvůli vadám vedlo ŘSD s Eurovií 11 sporů, ať už u soudu, nebo u rozhodčí komise při Hospodářské komoře. V běhu jsou ještě dva, které se týkají nejhorších částí dálnice.

„I tuto ostudu chceme a rozhodně hodláme odstranit. Pokračujeme v soudních přích, ale zároveň pokračujeme v jednáních, obě strany chtějí přijít k přijatelnému řešení, abychom v dohledné době odstranili úplně všechny nerovnosti na ostravské D1,“ přislíbil mluvčí ŘSD.

Ředitel Hlavatý doplnil, že zatímco současné opravy se týkají aktivních zón dálnice, což je vrchní půlmetrová vrstva, nedokončená pře se týká násypů. „Tam budou ty opravy mnohonásobně větší. Bude se muset zasahovat do podkladních vrstev násypů,“ vysvětlil.

Ostravská D1 je zvlněná a čím dál nebezpečnější, varovala policie

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám