Hlavní obsah

Datum spotřeby z dětské šunky seškrábali

Novinky, val
Praha

Kdo by si myslel, že obchodníci ušetří klamavých praktik alespoň výrobky pro děti, je na omylu. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla ve 20 prodejnách velkých řetězců i malých obchodů kontrolu a zjistila bezmála šest desítek provinění. Několikrát přitom byl předmětem pochybení výrobek určený pro konzumaci dětmi.

Foto: SZPI

Stržené datum spotřeby na dětské šunce v prodejně Jednota Přehořov

Článek

Jedním z nich byla například šest dní stará Antoniho dětská šunka. Prodejna Jednota Přehořov na Táborsku ji prodávala se seškrábanou nálepkou s údajem o datu spotřeby. Nedostatky ve výrobcích pro děti zjistila inspekce i na dalším jihočeském místě. "Dětem určené Kuřecí párky nevhodné ke spotřebě inspektoři zjistili i v prodejně Billa v Českých Budějovicích," uvedla inspekce.

Pracovníci inspekce podotýkají, že právě uvádění nepravdivého data použitelnosti u uzenářských a mléčných výrobků patří z hlediska potravinové bezpečnosti k nejzávažnějším prohřeškům. Přesto prý místo zlepšení evidují stále se opakující přestupky.

Takto se provinila například ještě prodejna řetězce Hruška v Javorníku, v Jednotě v Uherském Ostrohu, v Albertu v Litomyšli nebo v prodejně Konzum v Ústí nad Orlicí.

Dalším nešvarem je ovoce a zelenina s nepravdivým údajem o zemi původu. Takto klamal zákazníky například Kaufland v Havířově, Jindřichově Hradci a v Šumperku. V českolipské pobočce Kauflandu navíc inspekce zadržela mražené filety z aljašské tresky, u kterých analýza potvrdila o cca 10 procent nižší podíl masa oproti údajům uvedeným na obalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám