Hlavní obsah

Daňový portál je přetížený, sankce při pozdějším podání ale nehrozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Daňový portál Moje daně je ve čtvrtek v noci zpomalený či nefunkční kvůli velkému přetížení. Na síti X na to večer upozornila Finanční správa ČR. Ujistila, že pokud lidé a firmy nestihnou podat přiznání k dani z příjmu za loňský rok do čtvrteční půlnoci, jak ukládá zákon, žádné pokuty ani úroky z prodlení jim nehrozí. Čtvrtek je posledním dnem pro podání přiznání k dani z příjmu za loňský rok v elektronické podobě.

Foto: mfcr.cz

Web Moje daně

Článek

Lidé a firmy mohou svou povinnost splnit do půlnoci prostřednictvím datové schránky nebo portálu Moje daně. Zároveň je čtvrtek posledním termínem pro zaplacení daně. Kdo podává přiznání prostřednictvím daňového poradce nebo advokáta, má čas na podání do 1. července. Termín pro podání přiznání v papírové podobě uplynul před měsícem.

Z důvodu velkého přetížení portálu Moje daně dochází ve čtvrtek večer k jeho zpomalování či nefunkčnosti, informovala Finanční správa. Zároveň uvedla, že zákon na takové situace pamatuje. „Pokud nestihnete daňové přiznání podat do dnešní půlnoci, díky liberační lhůtě vám žádné pokuty ani úroky z prodlení nehrozí,“ ujistil úřad.

Elektronické podání je povinné pro všechny, kdo mají ze zákona zřízenou datovou schránku a měli loni příjmy z podnikání. Lidé si ale tuto formu mohou zvolit i dobrovolně. Elektronické přiznání je nutné podat ve stanoveném formuláři ve formátu .xml, není možné naskenovat papírový formulář a poslat ho datovou schránkou. V portálu Moje daně lidé najdou interaktivní formulář, který některé údaje předvyplní, upozorní na chyby nebo na chybějící přílohy.

Termíny se blíží. Nepodání daňového přiznání může vyjít draho

Finance

Elektronická forma podání loni poprvé převažovala nad papírovou, když ji využilo 66 procent poplatníků. Letos finanční správa očekává další zvýšení tohoto podílu na 73 procent. Do neděle obdržela Finanční správa 2,2 milionu daňových přiznání, z toho 1,43 milionu bylo v elektronické podobě.

V případě, že se podání daňového přiznání opozdí o pět pracovních dnů, sankce nehrozí. Následné sankce za každý den prodlení činí 0,05 procenta ze zaplacené daně nebo 0,01 procenta stanovené daňové ztráty za každý následující den prodlení. Maximální postih je pět procent. Pokud daňové přiznání není odevzdáno vůbec, a to ani po výzvě úřadu, pokuta je minimálně 500 korun a maximálně 300 000 korun.

Daň z nemovitostí vzrostla, úřady už posílají údaje k platbě

Finance
Související témata:

Výběr článků

Načítám