Hlavní obsah

Daňové přiznání lze bez pokuty podat nejpozději do úterka

Právo, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na odevzdání daňového přiznání zbývá již doslova posledních pár dní. Kvůli koronaviru byl termín dvakrát posunutý. Kdo ale neodevzdá přiznání do úterý 18. srpna a zpozdí se třeba o jediný den, hrozí mu pokuta ve výši tisíců korun.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Pokud do úterý 18. srpna poplatníci nepodají daňové přiznání a neuhradí daň, budou se jim sankce za pozdní podání a pozdní úhradu počítat od začátku zákonné lhůty, tedy od 1. dubna, resp. od 1. července, podává-li daňové přiznání daňový poradce,“ řekla Právu Gabriela Ivanco, daňová poradkyně Mazars. Úterý je poslední termín pro obě kategorie.

Daňové přiznání až do 18. srpna, rozhodla vláda

Ekonomika

Ačkoli finanční správa na tuto skutečnost dříve upozornila, pro některé to může být nepříjemné překvapení. Navíc neplatí ani tolerance pěti pracovních dní, kdy je standardně možné odevzdat přiznání bez sankce.

Úřady zůstanou otevřené déle

Nejprve ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) rozhodla, že promine pokuty za zpoždění těm lidem, kteří vše odevzdají a zaplatí místo do 1. dubna do 1. července. Později tuto lhůtu posunula právě na 18. srpna.

Sankce při zpoždění o jediný den
Výše daněÚrok z prodlení
30 000 Kč1690 Kč
70 000 Kč3944 Kč
150 000 Kč8451 Kč
Zdroj: Finanční správa

Podle posledních dat finanční správy k minulému pondělí chybělo odevzdat ještě zhruba sedm procent daňových přiznání, což je zhruba 200 tisíc. Lidé a firmy dosud odevzdali 2,61 milionu daňových přiznání k dani z příjmu za loňský rok, z toho bylo 426 tisíc firem.

„Přestože je drtivá většina přiznání již odevzdána, budou 18. srpna rozšířeny úřední hodiny finančních úřadů a jejich územních pracovišť, a to od 8.00 do 17.00 hodin, aby i poslední poplatníci mohli pohodlně přiznání odevzdat,“ informoval Lukáš Heřtus z Finanční správy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám