Hlavní obsah

Danone se nedohodlo s Kauflandem, přestalo mu dodávat výrobky

Praha

Mlékárenský koncern Danone přestal dodávat své výrobky do hypermarketů Kaufland. Společnosti se dosud nedohodly na podmínkách obchodní spolupráce pro rok 2012. V prodejnách Kaufland tak nebudou do doby, než bude smlouva uzavřena, k dostání například mléčné výrobky značek Actimel, Activia či Dobrá máma.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Po dobu, než dojde k uzavření oboustranně akceptovatelných podmínek, nebudou výrobky společnosti Danone v řetězci Kaufland k dostání, v plném zastoupení však jsou k dostání ve všech ostatních obchodních řetězcích," uvedl ředitel kvality a externí komunikace české pobočky Danone Miloš Štafen. Dodal, že o spolupráci s Kauflandem chce mlékárna dále jednat.

Obchodní řetězec Kaufland patří mezi nejtvrdší vyjednávače na českém trhu, za což ho kritizují někteří dodavatelé. S Kauflandem například v roce 2007 ukončil spolupráci v ČR a na Slovensku přední český výrobce cukrovinek Opavia-LU.

Pokuta za zneužití zákona

Právě firmě Kaufland loni Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil první pokutu za zneužití nového zákona o významné tržní síle, který reguluje vztahy mezi obchodníky a dodavateli. Kaufland podle úřadu s nadpoloviční většinou svých dodavatelů dojednával lhůty splatnosti delší než 30 dnů a dopustil se také dalších deliktů, za což mu byla vyměřena pokuta 13,628 miliónu korun.

Původem francouzská potravinářská skupina Danone je největším výrobcem čerstvých mléčných výrobků na světě a druhým největším producentem minerální vody. Na český trh společnost vstoupila v roce 1990.

Reklama

Výběr článků

Načítám