Hlavní obsah

Další velká čistka na dopravě: Padly hlavy šéfů silnic, vodních cest i Drážního úřadu

Praha
Aktualizováno

Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák v úterý odvolal šéfa Ředitelství silnic a dálnic Davida Čermáka, šéfa Ředitelství vodních cest Jana Skalického a ředitele Drážního úřadu Pavla Kodyma.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Žák

Článek

Jak uvedl Žák v České televizi, v případě šéfa ŘSD se nejedná o okamžitou reakci.

„Po vyhodnocení činnosti ŘSD jsem přesvědčen o tom, že v čele této organizace nyní potřebujeme razantního vyjednavače. Některé stavební firmy totiž stále nepochopily, že se změnila doba. Stát už není v roli obětního beránka, ale bude tvrdě hájit svoje zájmy,“ sdělil Žák s tím, že s Čermákem počítá v týmu zaměstnanců ministerstva dopravy, aniž by specifikoval jeho zařazení.

V případě Ředitelství vodních cest považoval ministr situaci v organizaci pod vedením Jana Skalického za nadále neudržitelnou. Kontrola ministerstva dopravy poukázala na dlouhodobé nedostatky v činnosti této organizace. „Velké otazníky se navíc vznášejí nad některými externími službami a poradenskými smlouvami, které ŘVC pod vedením pana Skalického uzavřelo a prověřují je kontrolní orgány ministerstva dopravy,“ uvedl ministr.

Ministr nebyl spokojen ani s fungováním Drážního úřadu, který se podle něj ocitl na samé hranici funkčnosti. „Úřad opouštějí odborníci, dlouhodobě vykazuje neuspokojivé výsledky a nedokázal se zhostit role vrcholné autority v oblasti bezpečnosti a certifikace, která má kromě dopadů na železnici velmi výrazný vliv i na odvětví strojírenské výroby,“ nechal se slyšet Žák.

Náhrada už je

Ministr uvedl, že k rozhodnutí odvolat tyto tři manažery dospěl až v tomto týdnu. Ministr má už za ně vybranou náhradu. Novým ředitelem ŘSD se má stát Pavel Kočica, Ředitelství vodních cest povede Lubomír Fojtů a Drážní úřad Jiří Hanuš, řekl Žák České televizi. Všichni tři nástupci jsou podle ministra odborníci a jsou respektovaní v oboru.

Jak informovala ČTK, Kočica působí jako ekonomický poradce ve stavitelství, je předsedou představenstva ve stavební společnosti Salla 91 a jednatelem společnosti Kovové konstrukce. Fojtů je provozním ředitelem rejdařské společnosti ČSPL. Hanuš dosud působil jako vedoucí odboru drážních vozidel na Drážním úřadu a před tím zastával post ředitele odboru kolejových vozidel v Českých drahách.

Hanuš se úřadu ujme už v úterý, Fojtů a Kočica do úřadu nastoupí ve středu, sdělil mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Důvody neznám, tvrdí Kodym

Odvolaný ředitel Pavel Kodym prohlásil, že s ním nikdo důvody odvolání neprobíral. „Nikdo mi doteď nic nevytkl, důvod svého odvolání jsem se nedozvěděl,” řekl v České televizi.

Ministr dopravy v demisi už dříve prosadil personální obměnu dozorčí rady Českých drah, která následně kompletně vyměnila původní vedení ČD v čele s dlouholetým ředitelem Petrem Žaludou. [celá zpráva]

Anketa

Souhlasíte s personálními změnami prováděnými ministrem v demisi?
Ano
80,1 %
Ne
19,9 %
Celkem hlasovalo 6075 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám