Hlavní obsah

Další účet za Babišovu vládu, komentoval Stanjura zhoršený ratingový výhled

Zhoršený ratingový výhled pro Českou republiku od agentury Moody's jde na vrub bývalé vládě Andreje Babiše (ANO), napsal na svém twitteru ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Podle opozice je zhoršení ratingu naopak odrazem toho, že současná vládní koalice nezvládá krizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Článek

Moody's v pátek upravila ratingový výhled dluhu České republiky ze stabilního na negativní. Jako důvod uvedla narušení dodávek ruského plynu, což může vést k jeho přidělování a uvrhnout ekonomiku země do hluboké recese s negativními důsledky pro trend růstu a zhoršit rozpočtové ukazatele.

„Další účet, který platíme za osm let vládnutí Andreje Babiše. Agentura Moody's potvrdila vysoký rating ČR, ale zhoršila výhled z důvodu silné energetické závislosti ČR na Rusku,” uvedl Stanjura na svém twitteru.

Pětikoalice nezvládá současnou krizi, tvrdí Schillerová 

Opačného názoru je ale jeho předchůdkyně ve funkci Alena Schillerová (ANO). „Zhoršený výhled agentury Moody's prezentuje to, co si myslíme všichni. Pětikoalice nezvládá současnou krizi. Hlavními důvody zhoršení jsou značné inflační tlaky v ekonomice a hrozba závažné plynové krize v Česku," napsala Schillerová na twitteru.

Do diskuze na sociální síti se zapojil i někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ten se kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) zastal. "Absolutní závislost na ruském plynu a obří strukturální deficit je práce vašich vlád. Pro větší energetickou nezávislost udělala tahle vláda za osm měsíců víc, než vy za osm let," reagoval Kalousek na Schillerovou.

Foto: Petr Horník, Právo

Alena Schillerová

Úroveň ratingu je signálem pro finanční trhy, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů, kteří státu půjčují peníze. Ovlivňuje také podmínky půjčky, například úrokovou sazbu.

„Zhoršení výhledu znamená, že Česko si na mezinárodních trzích bude muset za jinak stejných podmínek půjčovat za vyšší úrok, než by tomu bylo bez zhoršení výhledu,“ varoval hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Ratingový výhled Česka zhoršila další agentura. Kvůli plynu z Ruska

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám