Hlavní obsah

Dálniční známky prudce podraží

Právo, ČTK, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za dálniční známky budou řidiči muset v příštím roce zaplatit výrazně více než letos. Vláda ve středu večer schválila návrh ministra dopravy Pavla Dobeše (VV), aby roční známka podražila z 1200 na 1500 korun. Ještě dramatičtěji vzrostly ceny kupónů s kratší časovou platností.

Článek

Měsíční dálniční známka má stát 440 místo nynějších 350 korun a cena té desetidenní stoupnout z 250 na 390 Kč, tedy o celých 140 korun.

„Peníze z prodeje dálničních známek putují na konto Státního fondu dopravní infrastruktury. Za letošní rok to bude zhruba 3,2 miliardy korun a v příštím roce by díky zdražení měly známky vynést ještě o 750 miliónů více,“ řekl Právu Marek Illias z tiskového odboru ministerstva dopravy.

Platit nové roční dálniční známky budou od letošního 1. prosince do 31. ledna 2013. Jejich prodej začne koncem listopadu na všech pobočkách České pošty, u čerpacích stanic i hraničních přechodů.

Dálniční známku musejí mít v Česku při průjezdu dálnicemi, rychlostními komunikacemi a vybranými úseky silnic první třídy už jen auta o hmotnosti do 3,5 tuny. Nákladní automobily platí mýtné, jehož základní tarify se mají v příštím roce zvednout o dalších 25 procent. Ministerstvo dopravy očekává, že to proti letošku vynese navíc 1,4 miliardy korun.

„Ve skutečnosti vzhledem k nižším sazbám pro ekologická vozidla mýtné sazby letos vzrostly ne o čtvrtinu, ale jen o 19 procent, a v příštím roce reálně stoupnou o 16 procent. Navíc v parlamentu čeká na schválení vládní návrh, aby často jezdící dopravci dostávali od 1. ledna 2012 množstevní slevy na mýtném. To všechno samozřejmě výši výběru ovlivní,“ připomíná Karel Feix, generální ředitel firmy Kapsch, která v ČR vybudovala a provozuje mýtný systém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám