Hlavní obsah

D 47 bude šancí hlavně pro firmy ze severu Moravy

Novinky, Ivan Trnka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Sedmdesát procent firem, které se budou podílet na výstavbě dálnice D 47, bude pocházet z Moravskoslezského kraje. V pátek to v Ostravě při prezentaci projektu výstavby řekl ministr dopravy a spojů Milan Šimonovský (KDU-ČSL).

Foto: PČR Brno
Článek

Tímto rozhodnutím podle něj vláda jednoznačně dává najevo, že dálnice D 47 je pro ní tou nejvyšší prioritou, stejně jako řešení nezaměstnanosti v kraji. "Proto je tady řídící výbor, aby měla vláda každé čtvrtletí nefiltrované informace," uvedl ministr.

Dálnice D 47 nebude podle něj oproti předešlému projektu nijak krácena a postaveno má být i 150 kilometrů napojovacích komunikací.

Celková cena by pak neměla přesáhnout 85 miliard korun a s otevřením dálnice se počítá před Vánoci roku 2008. "Peníze máme, jsme schopni stavbu věcně zahájit, nikoli klepat na kámen. Věříme, že veřejnou soutěží se ceny ještě sníží," poznamenal Šimonovský.

Zákon o veřejném zájmu do vlády

Jediné problémy stále mohou podle něj vznikat při výkupech pozemků. Do vlády by měl jít návrh zákona o veřejném zájmu.

"Předpokládám, že se do vlády dostane v příští polovině roku a že celý proces bude legislativně trvat rok. Inspirovali jsme se německým modelem. Chci, aby zde bylo soukromé vlastnictví tím základním. Předpokládáme však, že zákon ochrání líniové stavby jako jsou dálnice, železnice apod.," dodal Šimonovský, podle kterého je smyslem legislativních změn zamezit nerůznějším spekulacím při výkupech pozemků.

"Ceny pozemku oproti roku 1999 výrazně stouply. Tady jsme ztratili čtyři roky," komentoval situaci hejtman Evžen Tošenovský (ODS).

"Vím o dvou investorech, kteří odmítli do regionu přijít, protože zde chybí dálnice," odůvodňoval význam stavby ostravský primátor Aleš Zedník (ČSSD).

Reklama

Související články

Demonstranti v Ostravě budou žádat práci

Demonstraci na podporu zaměstnanosti uskuteční v květnu v Ostravě Regionální rada odborových svazů (RR OS). Rozhořčení u odborových předáků vyvolaly informace...

Výběr článků

Načítám