Hlavní obsah

CzechInvest loni sjednal investice za 36 miliard

Zhruba 36,7 miliardy korun plánují investovat v Česku zahraniční i české firmy. Státní agentura pro podporu podnikání a investic - CzechInvest loni dojednala 82 nových investičních záměrů, každý pátý se přitom orientoval na technologie nebo výzkum a vývoj, uvedla mluvčí CzechInvestu Petra Sivová.

Foto: Profimedia.cz

Budova agentury CzechInvest.

Článek

V meziročním srovnání se však výše investic zhruba o 26 miliard snížila a poprvé za pět let také klesl počet projektů pod stovku. Sivová uvedla, že pokles dojednaných investic způsobil nedostatek pracovní síly. Někteří investoři umisťují své aktivity do jiných zemích střední a východní Evropy, uvedla agentura.

Nejvíce investic loni zprostředkovaných CzechInvestem zamíří do plastikářského, kovodělného a kovozpracujícího průmyslu a výroby motorových vozidel; nejčastěji do Moravskoslezského, Jihomoravského a Ústeckého kraje. Největším dojednaným investičním záměrem loňského roku bylo rozšíření výroby světel do automobilů firmy Varroc Lighting Systems v Bohumíně a Novém Jičíne za 2,5 miliardy korun.

Nejčastěji pocházejí zahraniční investoři co do počtu investic z Německa, Japonska a Velké Británie. Na čtvrtém místě je Čína, jejíž dojednané investice s pomocí české agentury dosáhly 3,8 miliardy korun. Nejvíce projektů ale loni dojednal CzechInvest s tuzemskými firmami, a to 47 projektů za 23,1 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám