Hlavní obsah

ČSÚ znovu opravil obchodní bilanci, ta se výrazně zlepšila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český statistický úřad letos již potřetí výrazně pozměnil údaje o zahraničním obchodu. Podle pondělních dat ČSÚ skončila dubnová obchodní bilance Česka schodkem 7,8 miliardy korun a nikoli původně uváděným 8,8 miliardy korun. ČSÚ opravil také statistiky za březen. Celý schodek se tak snížil na 1,75 miliardy z již jednou upřesněných 4,05 mld.

Foto: Yan Čelikovský

Loutka čerta Brdíka od akademické malířky Dagmar Renertové z Řevnic drží v pařátech čtvrtou zámeckou věž.

Článek

Další zpřesnění souvisí podle ředitelky odboru informačních služeb ČSÚ Jany Bondyové stále s chybou v programech a kontrolách na Generálním ředitelství cel. ČSÚ v květnu revidoval data za 1. čtvrtletí, díky čemuž tehdy obchodní schodek za toto období klesl o více než polovinu na 7,1 miliardy korun.

Po dnes oznámené revizi se schodek snížil za 1. čtvrtletí na 4,5 miliardy korun. "Celníci ta čísla nyní ještě zpřesňovali, jsou to stejné důvody jako před měsícem," zdůvodnila revizi Bondyová. Další zpřesňování podle Bondyové nelze vyloučit, úpravy by však měly být v minimálním řádu.

Deficit v květnu klesl na 2,4 miliardy

Květnový schodek obchodní bilance tak výrazně klesl na 2,4 miliardy korun, což je o 8,7 miliardy Kč méně než ve stejném měsíci roku 2002. Analytici přitom očekávali deficit kolem 7,7 miliardy.

Dovoz se v meziměsíčním srovnání snížil o 3,9 procenta, zatímco vývoz klesl pouze o 0,9 procenta. Obchodní bilanci ovlivnil především růst vývozu kancelářské a výpočetní techniky (o 18,6 procenta), strojů a zařízení k výrobě energie (o 19,4 procenta) a elektrických zařízení (o 10,5 procenta).

Nepříznivě se naopak vyvíjel vývoz silničních automobilů, který poklesl o 6,3 procenta. Osobních automobilů se přitom vyvezlo o 22,6 procenta méně než v dubnu.

Vede opět obchod s Německem

Nejpříznivěji se vyvíjel obchod s Německem, když se aktivum zvýšilo o 3,8 miliardy korun. Aktivum se zlepšilo i v obchodě s Rakouskem, když vzrostlo o 1,3 procenta. O 0,9 procenta se zvedl přebytek i v obchodování se Slovenskem.

Pasivum v obchodě se Spojenými státy se snížilo o 2,1 miliardy Kč. Nižší schodek byl i v obchodě s Itálií, když klesl o 1,2 miliardy. O 0,8 miliardy naopak vzrostl deficit v obchodu s Francií a zvýšil se i schodek obchodování s Čínou, a to o 0,5 miliardy Kč.

Za posledních 12 měsíců se vývoz v porovnání s předchozími 12 měsíci zvýšil o 1,6 procenta, zatímco dovoz se nezměnil. Úhrnné pasivum se v tomto srovnání snížilo o 21,4 miliardy korun na 69,3 miliardy.

Obchodní bilance se zlepšila hlavně se státy Evropské unie, když aktivum vzrostlo o 41,3 miliardy korun. Na druhou stranu se o 17,2 miliardy propadl obchod s rozvojovými zeměmi. O 15,7 miliardy korun vzrostlo pasivum i v obchodování s Čínou.

Výběr článků

Načítám