Hlavní obsah

ČSÚ: Klesá počet zaměstnanců, přibývá podnikatelů

– ČESKÁ REPUBLIKA

Počet zaměstnaných lidí ve třetím čtvrtletí nadále klesal. Snížil se počet zaměstnanců, vzrostl však počet podnikatelů. Míra nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) představovala 8,0 procenta. To je o 1,9 procentního bodu méně než míra registrované nezaměstnanosti podle ministerstva práce a sociálních věcí.

Foto: Kateřina Konečná

Zámek Červená Lhota

Článek

Vyplývá to z výsledků výběrového šetření pracovních sil, které ve středu zveřejnil Český statistický úřad. Počet lidí s jediným nebo hlavním zaměstnáním klesl meziročně o víc než 53 tisíc na 4,73 miliónu osob. Počet zaměstnanců klesl o 74,4 tisíce lidí na 3,89 miliónu osob. Zaměstnanců ubylo zejména ve školství, a to kvůli vypršení smluv na dobu určitou ke konci školního roku.

Naproti tomu vzrostl počet lidí v podnikatelské sféře o téměř 30 tisíc na 805 tisíc osob. To této skupiny spadají podnikatelé se zaměstnanci i bez nich a pomáhající rodinní příslušníci. Na celkové zaměstnanosti se podnikatelská sféra podílela 17 procenty, zaměstnanci tvořili podíl 82,4 procenta.

Přestože počet lidí s jedním nebo hlavním zaměstnáním klesl, počet lidí s druhým zaměstnáním vzrostl o osm tisíc na 122,6 tisíce. Mezi těmito lidmi převažují podnikatelé bez zaměstnanců, kteří představují víc než polovinu lidí s druhým zaměstnáním.

Přibylo i nezaměstnaných

Počet nezaměstnaných podle metodiky ILO vzrostl meziročně o 37,2 tisíce lidí na více než 409,1 tisíce nezaměstnaných. Převážná většina nezaměstnaných, téměř 71 procent, jsou osoby se základním a středním vzděláním bez maturity. Vysokoškoláci vykazují míru nezaměstnanosti 2,4 procenta, lidé s maturitou 5,8 procenta.

O téměř 61 tisíc lidí na 3,51 milionu vzrostl počet ekonomicky neaktivních lidí starších 15 let. Na tomto nárůstu se podle ČSÚ podílelo zvýšení počtu studentů středních a vysokých škol a také nárůst počtu invalidních důchodců.

ČSÚ v rámci šetření zjišťoval i počet lidí, kteří nepracují, nehledají si aktivně práci a podle ILO tak nejsou nezaměstnaní, ale kteří uvádějí, že by chtěli pracovat. Těchto lidí je podle statistiky 294,3 tisíce, což je o 22,8 tisíce meziročně méně.

Ve věkové skupině do 24 let jde podle ČSÚ o studenty a učně. Ve skupině 25 až 34 let jsou to hlavně ženy na mateřské dovolené nebo v domácnosti. S přibývajícím věkem podíl těchto lidí roste. Ve skupině nad 60 let tvoří rozhodující část zájemců o práci starobní a invalidní důchodci.

Reklama

Výběr článků

Načítám