Hlavní obsah

ČSOB poskytla víc úvěrů i hypoték, zisk jí ale mírně klesl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistý zisk skupiny ČSOB loni mírně klesl na 13,6 miliardy korun z předloňských 13,66 miliardy. Objem úvěrů celé skupiny stoupl meziročně o devět procent na 480 miliard korun a objem vkladů o pět procent na 585 miliard korun, informovala ve čtvrtek banka.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celkový objem hypotečních úvěrů stoupl ČSOB ke konci roku meziročně o osm procent na téměř 215 miliard korun. Objem spotřebitelských úvěrů stoupl o jedno procento na 19,3 miliardy korun. Objem úvěrů malým a středním podnikům stoupl o šest procent na 77,8 miliardy korun a objem úvěrů korporacím se zvýšil o 12 procent na 136,6 miliardy korun.

Vliv na loňský zisk měly podle finančního ředitele ČSOB Jiřího Vévody vedle jednorázových technických položek i vyšší provozní náklady, které vzrostly meziročně o procento na 15 miliard korun.

Celková aktiva skupiny ČSOB ke konci loňského roku meziročně klesla o desetinu na 866 miliard korun. Čistý úrokový výnos loni stoupl o jedno procento na 22,9 miliardy korun. Čistý výnos z poplatků a provizí stoupl o sedm procent na téměř šest miliard korun.

Druhá největší tuzemská banka

"Silný růst obchodních objemů napříč všemi segmenty nám pomohl zvýšit čistý úrokový výnos, a to i v prostředí nízkých úrokových sazeb. Čistý výnos z poplatků a provizí rostl především díky zvýšené poptávce po investičních produktech, karetních transakcích a pojištění," uvedl Vévoda.

ČSOB je podle počtu klientů druhou největší tuzemskou bankou po České spořitelně. Z ostatních tuzemských bank zatím výsledky zveřejnily jen Komerční banka a Raiffeisenbank. KB loni stoupl konsolidovaný čistý zisk připadající na akcionáře banky meziročně o 3,6 procenta na 12,985 miliardy korun. České Raiffeisenbank, která je pátou největší domácí bankou, stoupl loni čistý zisk meziročně o 124 procent na 2,05 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Komerční bance stoupl zisk na 13 miliard

Komerční bance (KB) loni meziročně stoupl čistý zisk připadající akcionářům o 3,6 procenta na 12,985 miliardy korun. Po propadu zisku o desetinu v roce 2013 se...

Výběr článků

Načítám