Hlavní obsah

ČSA zvyšují počet letů

Novinky, Jiří Novotný, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České aerolinie (ČSA) plánují za zimní sezónu přepravit 1,3 miliónů cestujících, o 27 procent více než v té minulé. Podmínky pro to si vytvořily v zimním letovém řádu, který vstoupí v platnost v neděli a potrvá do 27. března 2004.

Foto: Alena Oudová

Za návštěvu stojí renesanční pevnost Malmöhus v západní části Starého města.

Článek

"V průběhu těch pěti měsíců by se mělo uskutečnit 11 552 letů, což je meziroční nárůst o 23 procent. Zhruba deset tisíc letů bude mezinárodních. Denně tak bude do zahraničí z Ruzyně v průměru startovat pětašedesát našich letadel," sdělila v pátek Právu tisková mluvčí ČSA Marcela Picková.

Na letecké mapě zůstává všech 69 destinací Českých aerolinií ve 43 zemích. Do některých z nich stoupne počet spojení. Více letů bude například do Paříže, Milána, Sofie, Atén, Bukurešti, Kodaně i Kyjeva. A vůbec poprvé nebudou přes zimu přerušeny lety do Splitu, které dosud byly provozovány jen v letních měsících.

"Nedůležitější změnou ve zbrusu novém letovém řádu je rozšíření letů na londýnské letiště Heathrow ze dvou na tři denně. Tuto novou večerní linku považujeme za ideální pro business cestující. Rozšířením letů z Prahy do Kolomba na tři týdně zase reagujeme na silnou poptávku turistů," informovala Picková.

Změny v letovém řádu by měly přispět ke zlepšení hospodaření ČSA. Za letošní první pololetí totiž aerolinky podle českých účetních standardů vykázaly ztrátu 292 miliónů korun. Nutnost zefektivnit provoz této letecké společnosti byla hlavním důvodem, proč byl počátkem září odvolán její dosavadní prezident Miroslav Kůla a šéfem ČSA se stal exministr obrany Jaroslav Tvrdík.

Italská stávka zpozdila i lety z Ruzyně

České aerolinie (ČSA) a společnost Alitalia musely v pátek odpoledne posunout odlety svých letadel na pravidelných linkách mezi Prahou, Římem, Benátkami a Milánem. Důvodem byla generální stávka v Itálii, do níž se zapojil i tamější letištní personál. Jak Právu řekla mluvčí České správy letišť Anny Kovaříková, zpoždění se pohybovalo od třiceti minut až po čtyři hodiny.

Tři největší odborové ústředny v Itálii vyzvaly své členy, aby se v pátek zapojili do celodenní generální stávky. Protest, jehož cílem bylo dosáhnout výhodnějších podmínek při uzavírání kolektivních smluv, zasáhl život celé země. Veřejné služby, regionální úřady, místní podniky, státní i soukromá zdravotnická zařízení a školy zastavily práci buď na celý den, nebo na několik hodin. 

Reklama

Výběr článků

Načítám