Hlavní obsah

ČSA odstartovaly expanzi v charterové dopravě

Právo, Jiří Novotný
PRAHA

České aerolinie (ČSA) se snaží expandovat i v charterové letecké dopravě. Uzavřely proto smlouvu o dlouhodobé spolupráci s cestovní kanceláří Exim Tours.

Foto: Dana Ehlová

Pohádkově dokonalé plavidlo a osádka Červené Karkulky, která triumfovala v soutěži O Přepyšské kormidlo 2016.

Článek

Od konce října začnou letadla ČSA přepravovat klienty Exim Tours do Egypta, Jordánska, Turecka, Kypru, Španělska a Řecka, i do tak vzdálených destinací, jako je Brazílie, Venezuela či Kuba. Do konce roku chtějí ČSA a Exim Tours přepravit přes 30 tisíc klientů a v příštím roce 160 tisíc.

Na linky budou nasazovány tři speciálně upravené boeingy B737 pro 162 cestujících. V roce 2005 se pak charterová flotila ČSA rozšíří o dva speciály nové generace Boeing 737-800 nebo Airbus A310. "Počítáme s nimi pro mezikontinentální linky, kde budou moci nabídnout vyšší úroveň služeb, odpovídající délce letu," sdělila mluvčí ČSA Jitka Novotná.

Exim Tours se zařadila mezi přední české cestovky zejména díky velké nabídce levných zájezdů. Působí rovněž v Polsku a prostřednictvím sesterské společnosti CK Kartago i na Slovensku a v Maďarsku.

Letos letělo chartrem ČSA 150 tisíc lidí

V kruzích českých cestovních kanceláří se před časem objevila informace, že ČSA chtějí Exim Tours koupit. "O takové transakci rozhodně neuvažujeme. S Exim Tours budeme skutečně spolupracovat jenom při charterových letech," ujišťuje však Novotná. Za letošní první pololetí přepravily ČSA na charterových linkách celkem 150 tisíc pasažérů, o šestnáct procent více než za stejné loňské období. Průměrné využití sedačkové kapacity bylo osmdesát procent.

Vstup ČR do Evropské unie umožnil Českým aeroliniím rozšířit své služby také na linky vedoucí mimo území naší republiky. Charterové spoje ČSA tak do zahraničních dovolenkových destinací už směřují nejen z Prahy, Brna a Ostravy, ale i z Bratislavy, Budapešti a Boloně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám