Hlavní obsah

ČOI: Na Ostravsku vybírá pokuty falešný inspektor

Dva podnikatelé z Ostravska upozornili Českou obchodní inspekci (ČOI) na podezřelé kontroly. Inspekce přitom žádnou z těchto firem nekontrolovala, má proto podezření, že se za inspektora někdo vydává. Falešný inspektor údajně i inkasoval pokutu. Ve středu o tom informoval mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Logo České obchodní inspekce

Článek

„V jednom případě se podnikateli nezdálo něco v pořádku, tak požadoval opětovné předložení průkazu, na což údajný inspektor prý reagoval tím, že okamžitě opustil provozovnu. Ve druhém případě bylo údajně na průkazu uvedeno jméno 'Michal Přeučil'. Tento muž, který se prý označil jako 'inspektor', údajně vybral pokutu tisíc korun a bez zápisu odešel,” uvedl mluvčí ČOI.

Žádné další informace podnikatelé neuvedli, inspekce jim doporučila, aby se obrátili na policii.

„Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o dva nesouvisející případy v celkem krátkém časovém rozpětí, ČOI považuje za důležité varovat podnikatele v regionu,” dodal Fröhlich.

Doporučuje při případných kontrolách řádně prohlédnout předložené služební průkazy, které jsou opatřeny hologramem. V případě pochybností si mohou kontrolovaní vždy telefonicky ověřit totožnost inspektorů na místně příslušném inspektorátu.

Skutečný inspektor po každé kontrole vystaví podnikateli písemný doklad, na kterém je uveden příslušný inspektorát. Pokutu příkazem na místě smí inspektor uložit pouze do výše 5000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám