Hlavní obsah

ČNB s úrokovými sazbami nepohnula, v intervencích bude pokračovat

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) na čtvrtečním zasedání ponechala hlavní úrokovou sazbu beze změny na historickém minimu 0,05 procenta. Centrální banka rovněž potvrdila, že v devizových intervencích proti koruně bude pokračovat. Uvedl to mluvčí ČNB Marek Petruš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova ČNB

Článek

„Vzhledem k tomu, že ČNB nemá ještě k dispozici klíčové údaje o inflaci za leden, které budou zveřejněny příští týden, cokoli jiného by bylo velkým překvapením,“ uvedl analytik Václav Franče z Raiffeisenbank.

Podle analytika Michala Kozuba se ČNB snaží podporovat ekonomiku a dostat ji z krize. „Přestože poslední data z reálné ekonomiky vypadají pozitivně, rozhodně ještě vyhráno není. Proto by zastavení těchto kroků nyní způsobilo ještě větší škody,“ sdělil Kozub.

Růst je podle Kozuba stále velmi křehký a není ničím zaručen. Ekonomika navíc pracuje daleko pod svým maximem, kam spadla v krizi. „Ekonomika se musí zotavit a spotřebitelská poptávka musí získat na síle,“ doplnil Kozub.

Podle dřívějších prohlášení chce centrální banka držet korunu poblíž hranice 27 Kč/EUR nejméně rok a půl.

Beze změny ponechala své úrokové sazby Evropská centrální banka. V rozhodnutí ji nezviklal ani obnovený pokles inflace v eurozóně. Základní úroková sazba tak zůstala na rekordním minimu 0,25 procenta.

Reklama

Související články

Oslabení koruny podle analytiků zafungovalo

Listopadová intervence České národní banky (ČNB), která oslabila korunu, se v prosinci podle analytiků promítla do vysokého růstu vývozu i dovozu. Jak...

Výběr článků

Načítám