Hlavní obsah

ČNB prověřuje oznámení MF o návrhu na výplatu vyšší dividendy za akcie ČEZ

Česká národní banka (ČNB) prověřuje okolnosti, za kterých ministerstvo financí (MF) v pondělí zveřejnilo návrh, aby polostátní energetická společnost ČEZ vyplatila akcionářům dividendu 48 korun za jednu akcii. ČTK o tom informovala mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vedení ČEZ chce na červnové valné hromadě navrhnout dividendu 44 korun.

MF zveřejnilo protinávrh po poledni, někteří odborníci tento krok kritizovali, šlo podle nich o kurzotvornou informaci, která se má ohlašovat před otevřením trhů.

„Česká národní banka okolnosti, za kterých došlo ke zveřejnění příslušného oznámení, prověřuje. Je proto nyní předčasné činit z naší strany k této záležitosti závěry,” uvedla Fišerová.

Ministerstvo financí zároveň chce prodloužit termín pro výplatu dividendy o tři měsíce z 1. srpna na 1. listopadu, aby měla společnost dostatečný čas získat likviditu.

Ministerstvo financí o tom v pondělí po 12.00 informovalo v tiskové zprávě. Původně oznámilo, že informaci zveřejní ve 14.00.

Stát chce vyšší příjem z dividendy do státního rozpočtu využít na kompenzaci vysokých cen energií občanům.

„Taková kurzotvorná informace se má ohlašovat před otevřením trhů. Je velmi špatně, že stát toto základní pravidlo nedodržuje a ukazuje tak špatnou praxi emitentům a akcionářům,” uvedl ke zveřejnění oznámení analytik portálu Capitalinked.com a bývalý akcionář ČEZ Radim Dohnal.

„Měla se ozvat ČNB nebo burza. Ministr financí by měl vyhodit vedoucího oddělení komunikace na ministerstvu financí,” dodal.

Ministerstvo financí navrhlo, aby ČEZ vyplatil akcionářům vyšší dividendu

Ekonomika

Finanční ředitel ČEZ Martin Novák na Twitteru uvedl, že ČEZ má dostatečnou likviditu.

„Na výplatu dividendy máme dostatečnou likviditu, ale přes všechna opatření by během léta mohla chybět. Při omezeném fungování finančních trhů v letních měsících by bylo velmi složité ji nahradit, zvláště pokud celý sektor naráží na limity expozice bankovního sektoru,” uvedl.

Návrh vedení společnosti vyplatit dividendu 44 korun na akcii by znamenal výplatu dividendy 23,7 miliardy korun. Celková vyplacená dividenda při 48 korunách za akcii případně dosáhne 25,8 miliardy korun.

Čistý zisk skupiny ČEZ loni dosáhl 9,9 miliardy Kč, meziročně o 81 procenta více. Po očištění o mimořádné vlivy naopak klesl meziročně o tři procenta na 22,3 miliardy korun.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Reklama

Výběr článků

Načítám